Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Lööf struntar i miljön när det verkligen gäller

Centerpartiet har ställt sig bakom Sveriges klimat- och miljömål. Men när det krävs konkreta åtgärder för att uppnå dem sätter sig Annie Lööf på tvären.
Foto: HENRIK JANSSON

Centerpartiet har högst förtroende i miljöfrågan. Men vet väljarna att Annie Lööf driver på för att urholka hela klimatpolitiken?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Centerpartiet har velat framställa sig som "borgerlighetens gröna röst". Länge var gensvaret från väljarna dock svagt. År 2014 - efter att Centerpartiet abonnerat på miljöministerposten i två hela mandatperioder - ansåg blott åtta procent att C var partiet med bäst miljöpolitik. Kanske berodde det på att partiet i regeringsställning såväl sänkte kadmiumskatten som sålde utsläppsrätter.

I opposition verkar den centerpartistiska strategin fungera bättre. C har nu gått om Miljöpartiet och har högst förtroende - 27 procent - av alla partier när det gäller miljö- och klimatfrågan, enligt Aftonbladet/Inizio. Men skulle väljarna vara lika imponerade om de visste att Centerpartiet kämpar för att Sverige ska sänka sina klimatambitioner?

Centerpartiet öppnar för siffertrixande

Frågan det rör sig om är både teknisk och snårig. Men i korthet handlar det om hur EU:s medlemsländer ska få tillgodoräkna sig den klimatnytta det innebär att koldioxid kan lagras i skogen.

Finland driver i strid med EU-kommissionen linjen att länderna själva ska få stor frihet att välja beräkningssätt för denna koldioxidinlagring. I praktiken öppnar det för att skogsrika länder kan nå klimatmålen på pappret utan att göra några betungande utsläppsminskningar i verkligheten.

Länder som Storbritannien, Tyskland och Italien - liksom flera klimatforskare - har reagerat starkt och menar att det vore att urholka EU:s klimatpolitik bakvägen. Den svenska regeringen var tidigare också motståndare till Finlands linje. Men den 6 april kördes regeringen över i riksdagens jordbruksutskott av alliansen och SD.

Miljöexperten Magnus Nilssons sammanfattning är lika kärnfull som dyster:

"Den nya svenska positionen, som de borgerliga tillsammans med Sverigedemokraterna drivit fram, syftar till att, mycket ogenerat och med hjälp av siffertrixande, sätta skogsindustrins intressen framför klimatet." 

Denna svenska kovändning har gått under radarn. Desto mer högljutt är Centerpartiet i sitt motstånd mot regeringens planer på att införa flygskatt och kilometerskatt för lastbilar.

Det märkliga är inte att partiet är kritiskt, utformningen av exempelvis flygskatten är på intet sätt optimal.  Med C:s historia är det också naturligt att partiet försöker värna gles- och landsbygdsbor.

Det verkligt uppseendeväckande är att "alliansens gröna röst" inte presenterar några egentliga motförslag.  Ur Centerpartiets perspektiv är det tydligen inget problem att flyget - det mest klimatförstörande transportslaget av alla - i dag är helt skattebefriat. Inte heller att åkerierna låter sina smutsigaste lastbilar köra i Sverige och skickar sina mer miljövänliga fordon till kontinenten, där kilometerskatten redan är verklighet.

Miljön drar kortaste strået

Agerandet går igen i många frågor. Subventioner av diesel till lantbruket? De vill Centerpartiet höja. Anslagen till naturvården? De vill C halvera.

Partiet svingar sig egentligen bara upp på barrikaderna när det handlar om miljöfrågor där det inte finns några tydliga förlorare. Därför går det bra att vara för fler laddstolpar eller 100 000 kronor i premie till välbeställda storstadsbor som köper elbil. Så fort det finns minsta antydan till negativa effekter för glesbygden, skogsindustrin eller lantbruket drar miljön dock det kortaste strået.

Annie Lööf brukar berömma sig för sitt tydliga ledarskap. I miljöfrågan har hon onekligen en poäng.  När det verkligen gäller väljer Centerpartiet tydligt bort miljön.


Läs också:

MP:s miljöpolitik är bättre än sitt rykte