Patrik Kronqvist

Löfvens optimism oroar allra mest

"Vänner nu är det på riktigt." Stefan Löfven såg exalterad ut i talarstolen i Almedalen på måndagskvällen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Statsministern hade precis med darr på rösten berättat att 271 av Sveriges kommuner har skrivit på... (trumvirvel) en avsiktsförklaring. I stort innebär det att kommunerna lovar Arbetsförmedlingen att kartlägga de ungdomar som varken jobbar eller studerar.

Det finns ingen anledning att raljera över utspelet i sak. Tvärtom är det bra att regeringen vill fokusera på den grupp unga som har sämst utsikter att få ett jobb.

Det som skaver är avståndet mellan retoriken och praktiken.

Att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är Stefan Löfvens stora politiska projekt. Han har flera gånger slagit fast att den rödgröna regeringen ska bedömas efter hur det går med det arbetet.

Ingenting talar dock för att Löfven kommer att nå sitt mål. Tvärtom menar Konjunkturinstitutet att de åtgärder regeringen hittills presenterat kommer att leda till att jobben blir färre.

I ljuset av det blir det närmast tragikomiskt att en avsiktsförklaring om att påbörja en kartläggning får Löfven att hävda han kommer att "knäcka ungdomsarbetslösheten".

Och inte övertygade det mer för att statsministern citerade Brasse Brännström från "Fem myror..." för att förekomma sina kritiker. Den som inte tror på avsiktsförklaringens saliggörande effekter hade helt enkelt "fel, fel, fel, fel, fel".

Statsministerns förtroendesiffror har störtdykt under våren. Numera har endast 34 procent stort förtroende för honom, enligt DN/Ipsos. Löfven brukar förklara sina egna och partiets dåliga opinionssiffror med att regeringen tvingats regera med alliansens budget. Det är en bekväm teori, som kommer att möta verkligheten redan till hösten.

Själv tror jag att en viktigare förklaring är den sorglöshet som statsministern ständigt utstrålar. När Löfven talar låter det som att nationella samordnare ska förflytta berg och att samtal med parterna ska göra vatten till vin. Under måndagens Almedalstal lovade han rentav att utrota den fattigdom som får människor att tigga i Sverige.

Väljarna är dock inte dumma. De har noterat allvarliga samhällsproblem som hög arbetslöshet, bristande integration och katastrofal bostadsbrist. Och de ser att regeringen inte har några förslag som kan göra skillnad. De ser att kejsaren är naken. Trots hans stolta retorik.

Så blir svenskarna också allt mer pessimistiska. Hela 63 procent anser nu att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, enligt Novus. Det är en ökning med hela 20 procentenheter sedan i oktober ifjol.

Det gör Löfvens tonträff extra dålig. Statsministern går helt enkelt i otakt med det folk vars förtroende han inte längre bär.

Ifjol - när svenskarna var mer optimistiska om framtiden - talade han ständigt om hur någonting hade "gått sönder i Sverige". Men nu, när framtidstron är i botten, låter statsministern nöjdare än någonsin.

Det är kanske det som oroar allra mest - att statsministern inte verkar oroad.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.