Patrik Kronqvist

Löfvens optimism oroar allra mest

Publicerad

"Vänner nu är det på riktigt." Stefan Löfven såg exalterad ut i talarstolen i Almedalen på måndagskvällen.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Statsministern hade precis med darr på rösten berättat att 271 av Sveriges kommuner har skrivit på... (trumvirvel) en avsiktsförklaring. I stort innebär det att kommunerna lovar Arbetsförmedlingen att kartlägga de ungdomar som varken jobbar eller studerar.

Det finns ingen anledning att raljera över utspelet i sak. Tvärtom är det bra att regeringen vill fokusera på den grupp unga som har sämst utsikter att få ett jobb.

Det som skaver är avståndet mellan retoriken och praktiken.

Att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är Stefan Löfvens stora politiska projekt. Han har flera gånger slagit fast att den rödgröna regeringen ska bedömas efter hur det går med det arbetet.

Ingenting talar dock för att Löfven kommer att nå sitt mål. Tvärtom menar Konjunkturinstitutet att de åtgärder regeringen hittills presenterat kommer att leda till att jobben blir färre.

I ljuset av det blir det närmast tragikomiskt att en avsiktsförklaring om att påbörja en kartläggning får Löfven att hävda han kommer att "knäcka ungdomsarbetslösheten".

Och inte övertygade det mer för att statsministern citerade Brasse Brännström från "Fem myror..." för att förekomma sina kritiker. Den som inte tror på avsiktsförklaringens saliggörande effekter hade helt enkelt "fel, fel, fel, fel, fel".

Statsministerns förtroendesiffror har störtdykt under våren. Numera har endast 34 procent stort förtroende för honom, enligt DN/Ipsos. Löfven brukar förklara sina egna och partiets dåliga opinionssiffror med att regeringen tvingats regera med alliansens budget. Det är en bekväm teori, som kommer att möta verkligheten redan till hösten.

Själv tror jag att en viktigare förklaring är den sorglöshet som statsministern ständigt utstrålar. När Löfven talar låter det som att nationella samordnare ska förflytta berg och att samtal med parterna ska göra vatten till vin. Under måndagens Almedalstal lovade han rentav att utrota den fattigdom som får människor att tigga i Sverige.

Väljarna är dock inte dumma. De har noterat allvarliga samhällsproblem som hög arbetslöshet, bristande integration och katastrofal bostadsbrist. Och de ser att regeringen inte har några förslag som kan göra skillnad. De ser att kejsaren är naken. Trots hans stolta retorik.

Så blir svenskarna också allt mer pessimistiska. Hela 63 procent anser nu att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, enligt Novus. Det är en ökning med hela 20 procentenheter sedan i oktober ifjol.

Det gör Löfvens tonträff extra dålig. Statsministern går helt enkelt i otakt med det folk vars förtroende han inte längre bär.

Ifjol - när svenskarna var mer optimistiska om framtiden - talade han ständigt om hur någonting hade "gått sönder i Sverige". Men nu, när framtidstron är i botten, låter statsministern nöjdare än någonsin.

Det är kanske det som oroar allra mest - att statsministern inte verkar oroad.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag