Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Löfven borde också tala klarspråk om islamismen

Emmanuel Macron är noga med att göra åtskillnad mellan religionen islam och islamistiska parallellsamhällen. Det bör även Stefan Löfven vara.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Statsministern borde lära av Emmanuel Macron och gå till offensiv mot islamistiska parallellsamhällen i Sverige.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Polistillslag, utvisningar och stora demonstrationer. Fredagens terrormord på läraren Samuel Paty – som visat Muhammedkarikatyrer för sina elever – har sänt en chockvåg genom Frankrike.

Men dådet skedde i ett land där debatten om faran med radikalisering och segregation redan var i full gång. President Emmanuel Macron höll i början av oktober ett linjetal om hur myndigheterna ska bekämpa framväxten av islamistiska parallellsamhällen som hotar yttrandefrihet och jämställdhet.

Presidenten vill bland annat öka kontrollen av moskéernas finansiering, inskränka möjligheten till hemundervisning och införa demokratikrav för föreningar som tar emot bidrag. 

Sverige delar i mångt och mycket Frankrikes problem. Även svenska förorter har fungerat som plantskolor för Islamiska staten, även här dödshotas konstnärer som ritar Muhammedkarikatyrer och även på svenska gator har jihadister spridit skräck och död.

Skillnaden är att företrädare för den rödgröna regeringen inte har formulerat en lika tydlig hållning mot framväxten av islamistiska parallellsamhällen som sina franska kolleger. 

I ena stunden har demokratiministern tagit glada selfies med islamister som relativiserat terrorism. I nästa stund har statsministern klumpigt hävdat att i Sverige tar man ”både kvinnor och män i hand”. 

Resultatet är att svenska skattepengar finansierar framväxten av parallellsamhällen.

Regeringspartierna S och MP har rentav haft problem med islamism, med vidhängande antisemitism och homofobi, i de egna leden. Trots det har man slarvat med det demokratiska renhållningsarbetet. I sina nyutkomna memoarer vittnar Mona Sahlin, tidigare S-ledare och före detta nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, om duster hon haft med skånska socialdemokrater som överhuvudtaget vägrat att se islamismen som ett bekymmer.

Löfven har all anledning att göra ett omtag och ta intryck av Macrons offensiv. 

Även i Sverige är oljepengar till moskéer ett problem. Qatar och Saudiarabien har bidragit med stora belopp till församlingar i bland annat Malmö och Göteborg med motkrav om att de måste följa strikta islamtolkningar. Att omedelbart strypa utländsk finansiering kan vara svårt. Men som ett första steg borde åtminstone större donationer bli offentliga.

Till skillnad från i Frankrike är hemundervisning ett randfenomen i Sverige. Här går i stället skattepengar till islamisternas egna förskolor och skolor. För dem fungerar det offentliga skolsystemet därmed både som en källa för rekrytering och finansiering. Att partiledaren för ett somaliskt islamistparti tillåts vara rektor för en svensk skola är ett övertydligt exempel på varför regelverket måste stramas åt.

Det demokratikrav som Emmanuel Macron vill införa för föreningsbidrag finns visserligen redan i Sverige – på papperet. Men i praktiken har bara någon enstaka förening blivit av med bidragen. De flesta handläggare som delar ut pengar saknar tid, kunskap och stundtals också intresse för att granska den faktiska verksamheten. Resultatet är att svenska skattepengar finansierar framväxten av parallellsamhällen. 

För att undvika stigmatisering var Emmanuel Macron noga med att göra åtskillnad mellan religionen islam och islamistiska parallellsamhällen i sitt tal. Löfven bör dra lärdom även av det.

Men att ämnet är känsligt är ingen ursäkt för att inte agera.


”Jihadister rekryterar direkt från sina egna skolor”