Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Liberalerna borde inte Trump-attackera medier

Robert Hannah, integrationspolitisk talesperson för Liberalerna, hävdar att Svenska Dagbladet är ute efter att skada Nyamko Sabuni.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Svenska Dagbladet har granskat kopplingarna mellan Nyamko Sabuni och lobbyister som jobbar med politisk påverkan.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Donald Trump har gjort det till en vana att anklaga tidningar och enskilda reportrar för att vilja honom illa. Oväntat nog tycks ledande företrädare för svenska Liberalerna ha anammat samma metod.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Svenska Dagbladets politikreporter Annie Reuterskiöld har i en serie artiklar skildrat partiledaren Nyamko Sabunis nära kopplingar till förre partiledaren Lars Leijonborg och förre partisekreteraren Johan Jakobsson, som nu arbetar som konsulter inom politisk påverkan.

Bland annat påstås att förslaget om en elektrifieringskommission – huvudnumret i Sabunis första Almedalstal – ska ha utformats av lastbilstillverkaren Scania, en kund till Jakobssons lobbybyrå Nordic PA.

Det har fått Nyamko Sabuni att gå till attack mot interna kritiker i partiet som påstås vilja henne illa. L-ledaren har förmodligen rätt i sina aningar. 

Idealbilden av källor och visselblåsare är att de bara går till medierna för att oegennyttigt sprida ljus över viktiga samhällsproblem. Så ser det långtifrån alltid ut i verkligheten. Ibland handlar läckor om att sätta krokben för någon man tycker illa om. Världens mest kända källa ”Deep Throat” – som avslöjade Watergate-skandalen – visade sig ha småskurna motiv, Mark Felt hade inte fått det jobb han ville ha.

Det är en lågoddsare att det bland SvD:s källor finns besvikna liberalpartister som inte kommit över att Erik Ullenhag förlorade partiledarvalet i fjol. Det är dock inte det minsta konstigt att reportrar använder sig av information från dem.

Robert Hannah, L:s integrationspolitiska talesperson, går dock längre än sin partiledare. På Twitter skåpar han ut hela artikelserien som ett ”fult försök” av Svenska Dagbladet att ”misskreditera Nyamko Sabuni”. Tidningen har alltså inte bara publicerat uppgifter som är besvärande för en partiledare – vilket är normalt journalistiskt arbete – hela SvD:s syfte skulle ha varit att svartmåla henne.

Något belägg för den allvarliga anklagelsen ger dock inte Hannah. Och han går längre än så. I sina försök att försvara Nyamko Sabuni sprider han också en insinuant artikel från Dagens Opinion, där det nämns att SvD-reportern Annie Reuterskiöld minsann är sambo med en konsult som haft tunga uppdrag för Socialdemokraterna.

Det är viktigt att även granskarna utsätts för granskning. De traditionella medierna har fortfarande stor makt i Sverige och jag brukar själv efterlysa mer av internkritik och självrannsakan inom min bransch. Mediechefer kan bli bättre på att ställa upp på intervjuer. Och om det är full transparens som efterlyses kan jag meddela att jag på olika redaktioner varit kollega med både Reuterskiöld och en konsult på Nordic PA.

Men problemet är att detta inte är någon granskning. Det Annie Reuterskiöld försökte leda i bevis var att Sabunis kontakter med Jakobsson och Leijonborg ska ha påverkat Liberalernas politik och ställningstaganden. Dagens Opinion har inte gjort mer än en koll i folkbokföringsregistret.

Frågan är varför Liberalerna – det självklara valet för välkammade elevrådsordföranden – tror att de skulle ha något att tjäna på det.

Extra märkligt är det att just Robert Hannah tar spjärn mot en sådan artikel i sin opinionsbildning. Han har länge bedrivit ett viktigt politiskt arbete mot patriarkala strukturer. Nu bidrar han själv till att reducera kvinnliga reportrar till en förlängning av deras män. 

Donald Trump har visat att det går att vinna politiska poäng på att försöka undergräva tilliten för medier och utmåla dem som fiender. Det går alldeles säkert att göra detsamma i Sverige, där förtroendet för journalister redan är lågt.

Frågan är bara varför företrädare för Liberalerna – det självklara valet för välkammade elevrådsordföranden – tror att det egna partiet skulle ha något att tjäna på en sådan utveckling.