Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Låt inte Kina snoka i svenska vårdjournaler

Flera utländska säkerhetstjänster har noterat en ökning av cyberattacker mot patientdatabaser som misstänks vara utförda av aktörer knutna till Kina
Foto: COLOURBOX

Kinesiska Tencent köper in sig i vårdbolaget Doktor.se.

Politikerna måste sätta ner foten om Kinas ökande inflytande i Sverige.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Striden om 5G-nätet har tärt på de svensk-kinesiska relationerna det senaste året. Post- och telestyrelsens beslut att porta kinesiska telekomjättar har fått företrädare för den kinesiska regimen att hota andra svenska bolag med repressalier.

Men i skuggan av det offentliga bråket växer Kinas inflytande på andra känsliga områden. Hongkongbaserade MTR, som sedan länge kör såväl pendeltåg som tunnelbana i Stockholm, tar i december även över driften av regionaltågen i Mälardalen. Och i somras gick teknikjätten Tencent in som delägare i Doktor.se – Sveriges näst största digitala vårdgivare. 

Länge möttes sådana kinesiska satsningar enbart av applåder. Sverige är av tradition frihandelsvänligt och den sortens investeringar betraktades som affärer vilka som helst.

Men den klara åtskillnad som finns mellan stat och näringsliv i Sverige har ingen motsvarighet i Kina. Kommunistpartiets direkta kontroll begränsar sig inte bara till statsägda företag. I princip alla större bolag har interna partikommittéer med makt att tillsätta och avsätta höga chefer. 

Att förhålla sig väl med det kinesiska kommunistpartiet i allmänhet är också en förutsättning för goda affärer. Tencents grundare Pony Ma är exempelvis medlem av kommunistpartiet och har valts in i ett rådgivande organ till Folkkongressen. Alla kinesiska företag och medborgare är dessutom enlig lag skyldiga att hjälpa landets underrättelsetjänster. 

När svenska företrädare för Huawei och MTR troskyldigt försäkrar att de fungerar som vilka bolag som helst är det möjligt att de själva tror på vad de säger. Men det är sannerligen inga löften som Sverige bör lägga någon vikt vid. 

Det är inte bara 5G-nätet som behöver skyddas från Kinas vakande ögon.

Därför är det glädjande att svenska politiker nu börjar uppmärksamma farorna med kinesiska investeringar. Talla Alkurdi – Socialdemokraternas oppositionsregionråd i Stockholm – oroar sig över patientdatasäkerheten efter att Tencent gått in i Doktor.se och kräver nu en förnyad ägarprövning.

Det 5-procentiga ägandet i vårdbolaget ger nog förvisso inte Tencent några möjligheter att komma åt känslig information i dagsläget. Men Doktor.se planerar en börsintroduktion. Hur agerar svenska myndigheter om Tencent plötsligt köper en majoritet? Om de insisterar på att journalerna ska lagras i bolagets molntjänster? 

Det kan framstå som konspiratoriskt att tro att den kinesiska regimen skulle vilja följa svenskarnas rörelsemönster i kollektivtrafiken eller snoka i deras vårdjournaler. Men den har redan avslöjats med att bygga personregister med känsliga uppgifter om utländska politiker, affärsmän och opinionsbildare.

Just vårdjournaler tycks vara av stort intresse. Flera utländska säkerhetstjänster har noterat en ökning av cyberattacker mot patientdatabaser som misstänks vara utförda av aktörer knutna till Kina, skriver Clive Hamilton Mareike Ohlberg i boken Den dolda handen.  År 2014 läckte exempelvis patientjournaler för australiska specialsoldater till Kina från ett vårdföretag som har verksamhet i båda länderna.

Men Sverige har vaknat sent inför hotet från Kina. Kinesiska aktörer har kunnat ta över två tredjedelar av den upphandlade tågtrafiken i Sverige utan att behöva genomgå någon säkerhetsprövning och att göra en förnyad prövning av Doktor.se i det här läget är inte möjligt med dagens lagstiftning. 

En utredning som skulle kunna ändra på det kommer med sina slutsatser först i november. Regeringen måste rappa på att skärpa reglerna. 

Det är inte bara 5G-nätet som behöver skyddas från Kinas vakande ögon.