Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Låt inte föräldrar dra in sina barns medborgarskap

Dottern trodde att hon skulle åka på en kortare semesterresa till Irak. Väl där visade det sig att pappan hade sagt upp hennes medborgarskap.Illustration: Helen Rasmusen

Barn som lever i hedersförtryck riskerar att förlora sitt svenska medborgarskap.

Politikerna måste täppa till luckan i lagen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Förra året förmådde en pappa i östgötska Mjölby sina två döttrar - 15 och 21 år gamla - att resa till sitt hemland Irak på vad som skulle vara en kortare semester.

På plats visade det sig att pappans plan var att de skulle stanna för gott och att 15-åringen skulle giftas bort. Svenska myndigheter hade mycket små möjligheter att agera i fallet. Pappan hade nämligen sett till att säga upp döttrarnas svenska medborgarskap.

Efter en dramatisk flykt - där en äldre bror i hemlighet reste ner från Mjölby för att hjälpa sina systrar hem - lyckades de ändå ta sig tillbaka till Sverige.

Socialtjänsten valde att omhänderta 15-åringen enligt lagen om vård av unga. Men trots att tjejerna var födda och uppvuxna i Sverige vistades de nu illegalt i landet och riskerade utvisning. 

Indraget medborgarskap

Just nu rasar det en debatt i Sverige om huruvida brottslingar ska kunna bli av med sitt svenska medborgarskap. Men oskyldiga barn och unga som lever under hedersförtryck riskerar redan att drabbas av det. Hotet kommer dock inte från staten - utan från föräldrarna.

Med dagens regler kan föräldrar i princip fritt säga upp sina barns svenska medborgarskap. Migrationsverket har mycket små möjligheter att neka ansökan - om barnen befinner sig utomlands i praktiken inga alls.

Barn över 12 år måste visserligen ge sitt samtycke. Men det kan förstås vara svårt för barn att stå emot sådana önskemål från föräldrarna, inte minst om de lever under hedersförtryck. Dessutom kontrollerar Migrationsverket inte om namnteckningarna är äkta. Både 15-åringen och 21-åringen i Mjölby hävdar att de inte har skrivit på någon ansökan.

Att frånta ett barn som är fött och uppvuxet i Sverige rätten att vistas här går på ett ögonblick. Att återfå medborgarskapet tar betydligt längre tid. 21-åringen återfick sitt medborgarskap först efter att hon meddelat Migrationsverket att hon själv aldrig sagt upp det. 

För 15-åringen är processen ännu mer snårig. Det är vårdnadshavaren som måste ansöka för barnets räkning, först om permanent uppehållstillstånd och sedan om medborgarskap. Socialtjänsten kan inte göra det åt barnet, ens om det är omhändertaget. I praktiken behöver alltså 15-åringen tilldelas en ny vårdnadshavare innan hon kan få rätt att stanna i Sverige. Hur det har gått i fallet får socialtjänsten inte avslöja på grund av sekretess.

Barn som lever under hedersförtryck

Juno Blom, nyvald riksdagsledamot för Liberalerna och tidigare nationell samordnare för Sveriges arbete mot hedersvåld, har föreslagit att alla ansökningar om att säga upp barns medborgarskap ska prövas av domstol för att skydda barnets rättigheter.

Att ändra reglerna lär dock ta lång tid.

I den helt färska utredningen om ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet identifierade utredaren visserligen problemet. Men hon ansåg inte att det tillhörde hennes uppdrag att föreslå någon lösning.

Och socialtjänsten i Mjölby har inte ens fått svar på det brev man skickade till justitiedepartementet i januari där man larmade om faran för att barn kan förlora sitt medborgarskap. 

Det framstår som symptomatiskt för Sveriges arbete mot hedersförtryck.

Visst har mycket hänt med attityderna det senaste årtiondet, statliga utredare kan till exempel inte längre öppet ifrågasätta existensen av hedersvåld. Men arbetet med att verkligen förstärka skyddet för barn och unga går förtvivlat långsamt. I exempelvis Storbritannien finns betydligt större möjligheter att med reseförbud och indragna pass förhindra att barn som hotas av tvångsgiftermål kan föras ut ur landet.

I Sverige utgår dock reglerna fortfarande från att föräldrarna alltid vet bäst. Priset för den naiviteten betalas av de barn och unga som lever i hedersförtryck.

 

Läs också:

"Vi måste dra in pass vid misstanke om hedersförtyck"