Patrik Kronqvist

Kriminella kan byta namn lika ofta som kalsonger

Justitieminister Morgan Johansson, S, var ansvarigt statsråd när nya personlagen drevs igenom.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Namnändringarna sköts av Skatteverket. Räkna med några månaders handläggningstid.
Foto: Pressbild

En ökänd brödraskara i Skåne kapar både bolag och ägarnas namn.

Morgan Johanssons naiva namnlag skapar oanade möjligheter – för brottslingar.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Bröderna har plågat Skåne i åratal. Genom en serie blufföretag som påstås syssla med allt från måleri till trädgårdsskötsel lurar de privatpersoner och kommuner att betala saltade räkningar för arbeten som utförs undermåligt eller inte alls. Medier som Expressen/Kvällsposten, Sydsvenskan och SVT har rapporterat flitigt om dem.

Äldre personer är särskilt utsatta för syskonens härjningar. En 82-årig man i Malmö som anlitade dem ifjol fick sitt bankkonto tömt och blev sånär av med sin bostadsrätt.

Det kan vara svårt att värja sig mot dessa bluffmakare även för den som gör noggrann research. Förutom falska referenser och påhittade cv:n har de nämligen också satt i system att ändra sina namn. 

När de 2019 köpte en välrenommerad trädgårdsfirma i Lomma bytte en av bröderna till samma för-, mellan- och efternamn som den förre ägaren. Därmed framstår det som att företaget fortfarande drivs av dess samvetsgranne grundare.

Samma knep använder de när de lockar kunder att beställa grävarbeten. De delar ut visitkort med namn och organisationsnummer som tillhör ett seriöst företag, men kontaktuppgifterna går till en annan av bröderna – som har bytt till samma namn som bolagets verkliga ägare.

Ytterligare två bröder – och flera av deras anhöriga – har också ändrat sina namn.

Det hela är möjligt eftersom Sverige år 2017 fick en ny lag om personnamn. Numera är det fritt att ta alla efternamn som används av fler än 2 000 personer i Sverige. 

Det innebär exempelvis att du kan byta till samma namn som en tredjedel av ministrarna i S-regeringen och närmare hälften av spelarna i herrfotbollslandslaget. Har du lust att heta Ann Christin Linde, Emil Peter Forsberg eller Robin Patrick Olsen är det bara att ansöka hos Skatteverket.

Regeringen avfärdade varningarna från Bolagsverket

Det verkligt märkliga i den nya namnlagen är dock att du har rätt att byta namn hur många gånger som helst. Tidigare kunde vuxna personer bara göra det fritt en gång – annars krävdes giftermål eller särskilda skäl. Nu är handläggningstiderna hos Skatteverket den enda begränsningen.

Det är fascinerande att läsa tankegångarna i den rödgröna regeringens proposition från 2016. Den funktion som namn haft genom årtusendena – att omgivningen ska kunna skilja mellan olika individer – avfärdas här som något omodernt:

”I dag används personnummer som identifikationsmedel och det finns därför inte längre något allmänt intresse av att kunna identifiera en person med hjälp av namnet”.

Namn anses i stället främst vara viktiga för individerna själva, regeringen tycks betrakta dem närmast som kläder som kan bytas enligt modeväxlingarna:

”Det är viktigt att enskilda har stor valfrihet och att det är möjligt att anpassa sitt efternamn till livets olika skeden.”

Regeringen avfärdade varningarna från Bolagsverket om att den nya namnlagen skulle kunna utnyttjas av kriminella. Inte ens spärregler – som i Norge, där man bara får byta namn var tionde år – kunde man tänka sig. Det skulle bli på tok för krångligt och frihetsinskränkande. Dessa tankar hade ett brett stöd i båda blocken.

Däremot satte regeringen ned foten när det gäller namn som avviker från språkliga normer: Svenskar ska inte få heta ”Cykelpedal”. Man får vara tacksam för det lilla.

Bli inte förvånad om det ansvariga statsrådet Tomas Morgan Johansson så småningom kommer att erkänna att även denna reform var naiv.

Förresten går det bra att byta även till hans namn.