Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Kaplan kan förvärra en våldsam konflikt

Längst bort vid bordet ser man Mehmet Kaplan. Närmre i bild, till höger, är Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.
Bostadsminister Mehmet Kaplan under middagen.

Avslöjandet om Mehmet Kaplans middag med högerextremister kommer samtidigt som konflikten mellan turkiska grupper och andra minoriteter tar sig våldsamma uttryck i Sverige. Ministern borde stilla oron i stället för att skylla på andra.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Filmerna från Sergels torg i centrala Stockholm är otäcka. Personer slåss mitt på Klarabergsgatan, föremål flyger i luften och kravallpoliser tvingas jobba hårt för att inte fler människor ska misshandlas.

Kravallerna utbröt i september 2015 efter att kurdiska motdemonstranter dykt upp under en turkisk demonstration. Under manifestationen gjorde flera demonstranter vargtecknet - symbolen för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

■■ Den händelsen är bara ett av flera oroväckande tecken på att konflikten mellan turkiska grupper och andra minoritetsgrupper är på väg att ta sig våldsamma uttryck även i Sverige.

I februari i år skottskadades en kurdisk man allvarligt i samband med en prokurdisk demonstration i Fittja. Och i en förmodad hämndattack bara dagarna efteråt kastades en handgranat in i den turkiska föreningens lokaler i samma förort.

I söndags höll så Barbaros Leylani, vice ordförande i Turkiska riksförbundet, ett mycket obehagligt tal vars bildspråk om armenier som hundar, och blod som ska flyta, påminner om retoriken under det armeniska folkmordet för hundra år sedan.

I det explosiva läget avslöjas det så att bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, i juli ifjol, åt middag med Ilhan Senturk, den svenske ordföranden för en av de värsta hatorganisationerna: Grå vargarna.

Det är oerhört allvarligt. Ännu mer bekymrande är att Mehmet Kaplan och hans stab inte verkar förstå allvaret i situationen. När Expressen började ställa frågor blev pressekreteraren Hakim Belarbi upprörd - på reportern. Han jämförde också inledningsvis Grå Vargarna med Bert Karlsson.

■■ Det är en absolut häpnadsväckande relativisering. Grå vargarna är en högerextrem och ultranationalistisk organisation med hundratals lynchningar, mord och terrordåd på sitt samvete i Turkiet. De senaste åren ligger organisationen dessutom bakom en lång rad attacker mot kurdiska mål i Tyskland och andra europeiska länder.

När Kaplan till slut nedlät sig till att kommentera bilderna från middagen tog han visserligen avstånd från Grå vargarna. Men samtidigt la han hela skulden på den konservativa turkiska företagarföreningen som arrangerade middagen. När kritiken växte kom snabbt ytterligare en förklaring. Nu hette det att han inte visste att en person från Grå vargarna närvarade vid middagen.

Det är svårt att veta vad som stämmer, Senturk själv säger att Kaplan visst vet vem han är och med sitt omvittnat breda nätverk i olika turkiska och muslimska föreningar borde ministern ha alla förutsättningar att undvika att bli sammanblandad med fel grupperingar – om det vore viktigt för honom.

Men oavsett vad som är sant kan Mehmet Kaplan inte agera så ansvarslöst. Som minister är han representant för den svenska regeringen. Hans närvaro skänker legitimitet åt de evenemang där han väljer att delta.

■■ I detta fall riskerar ministern att riva upp djupa sår. I Sverige bor tusentals människor som tvingades fly från den våldsvåg som Grå vargarna släppte lös i 70- och 80-talets Turkiet. Hur reagerar de när en minister i deras nya hemland äter middag med företrädare för den organisationen?

I dag borde Mehmet Kaplan ägna mer kraft åt att stilla den oron än att skylla sin middag med högerextremister på andra.


Läs också:

MP-politiker försvarar despoten Erdogan

Nalin Pekgul: Kaplan har en dold agenda


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.