Patrik Kronqvist

Jonas Sjöstedt är kanske bara ärlig med Afa-tröjan

Intill partiledaren Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets affischer syns en man med en tröja från organisationen Antifascistisk aktion.

Vänsterpartiet är föredömligt tydligt på sina valaffischer: Röstar man på partiet i EU-valet får man extremister på köpet.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är ett av valrörelsens största självmål. Intill partiledaren Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets affischer syns en man med en tröja från organisationen Antifascistisk aktion.

V, som länge försökt tvätta bort sin kommunistiska historia, tapetserar nu alltså Sverige med reklam för en militant rörelse som vill avskaffa den nuvarande samhällsordningen med revolution.

Vänsterpartiet och Afa-tröjan

Chockerande? Nja. Besöker man Europaparlamentet blir det snabbt uppenbart att den typen av sällskap är vardagsmat för Vänsterpartiet i Bryssel. På väggarna i V:s europeiska partigrupps korridor tronar fortfarande porträtt av Lenin, Che Guevara och Hugo Chavéz.

Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster domineras av breda, reformerade vänsterpartier, men här finns också flera partier som aldrig har gjort upp med kommunism och revolutionsromantik.

Här sitter Portugals kommunistparti som har leninismen som ideologisk bas och hammaren och skäran som partisymbol, det tjeckiska kommunistpartiet som vägrar att ta avstånd från Praginvasionen 1968 och de cypriotiska kommunisterna som hyllar Marx, Engels och Lenin. 

Det är inte bara illasinnade liberala ledarskribenter som har reagerat mot de antidemokratiska inslagen i gruppen. V:s danska systerparti - Socialistisk Folkeparti - bytte exempelvis redan 2004 till den gröna partigruppen för att slippa beblanda sig med de hårdföra kommunisterna.

Hos vänsterns partigrupp i Europaparlamentet hänger porträtt av Hugo Chávez.
Foto: Linda Nordlund

När partiveteranen Johan Lönnroth samma år föreslog att Vänsterpartiet skulle göra likadant fick han dock ilsket mothugg av Jonas Sjöstedt, då ledamot av Europaparlamentet. Sjöstedt verkade inte tycka att det var något större problem sitta i samma partigrupp som Hans Modrow, DDR:s siste kommunistiske regeringschef, eller Alfred Rubiks, Rigas siste kommunistiska borgmästare och tidigare medlem av Sovjetunionens politbyrå.

Ytterkanterna kan samarbeta i Europaparlamentet

Det är ironiskt att Vänsterpartiet nu går till val på att skrämmas med hotet från högerpopulismen. I europeisk debatt har farhågorna inte handlat så mycket om att högerpopulisterna på egen hand ska få något större inflytande i Europaparlamentet.

Den verkliga faran har ansetts vara att extrempartier både till vänster och höger växer och blir tillräckligt starka för att tillsammans kunna förhala eller rentav sätta stopp för enskilda förslag. Sådant samarbete har skett förr.

Det kan till exempel handla om att sätta käppar i hjulet för nya frihandelsavtal och mer av europeisk integration. Eller om att vrida parlamentet i en mer Putinvänlig riktning. Mellan ytterkanterna i Europaparlamentet finns nämligen en stor samsyn om dagens Ryssland; många av Vänsterpartiets europeiska systerpartier är minst lika proryska som italienska Lega och franska Nationell samling på andra kanten. En röst på Vänsterpartiet innebär en röst även på de krafterna.

Jonas Sjöstedt har fått mycket kritik för partiets vägran att beskära bilden med Afa-tröjan - också på denna ledarsida. Men kanske är det bara Vänsterpartiets sätt att vara brutalt ärligt mot väljarna: Röstar du på oss får du antidemokratiska extremister på köpet.

Därför förlorar Sverige inflytande i Bryssel. EU-experten Ylva Nilsson förklarar.