Patrik Kronqvist

Jonas Sjöstedt är en av valets stora förlorare

Jonas Sjöstedt jublar på Vänsterpartiets valvaka. I själva verket var valresultatet högst medelmåttigt.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efterfrågan på svenska vänsterpopulister är högst begränsad.

Socialdemokraterna borde dra lärdom av Vänsterpartiets mediokra val.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jonas Sjöstedt var mäkta stolt på söndagskvällen.

"Vi har gjort ett fantastiskt val. Vi är en av kvällens stora vinnare", sa han inför jublande kamrater på Vänsterpartiets valvaka vid Hornstull i Stockholm. 

Frågan är bara varför han såg så nöjd ut. Med tanke på förutsättningarna gjorde Vänsterpartiet ett högst medelmåttigt val.

Vänsterpartiets valresultat 2018

Fyra faktorer gjorde ju att Jonas Sjöstedt hade ett guldläge inför valet. 

■ Sverige styrdes av en S-ledd regering. Vänsterpartiet brukar i regel få flest röster när Socialdemokraterna har makten. Då kan man locka desillusionerade S-väljare vänsterut, som i Schymans succéval 1998.

■ Budgetsamarbetet med regeringen. Det gjorde att Sjöstedt på samma gång kunde ta åt sig äran av välfärdsreformer OCH kritisera regeringens politik från vänster.

■ Miljöpartiet satt i regeringen. En svår konkurrent om rösterna tvingades därmed försvara impopulära regeringsbeslut.

■ Feministiskt Initiativs sammanbrott. Vänsterpartiet hade bäst chanser att snärja de många väljare som valde Fi för fyra år sedan. 

I detta gynnsamma klimat ökade Vänsterpartiet med blott 2,2 procentenheter. Det är närmast att betrakta som ett fiasko.

Miljöpartiet och Feministiskt initiativ förlorade tillsammans nästan 300 000 väljare, medan Vänsterpartiet bara lyckades vinna lite drygt 150 000 röster, enligt den preliminära rösträkningen. Partiets totala ökning var rentav mindre än Fi:s tapp, något som skribenten Thomas Gür har uppmärksammat.

För styret av Sverige är siffrorna mest av akademiskt intresse. Under denna mandatperiod kommer de borgerliga partierna knappast att ge Vänsterpartiet inflytande över regeringspolitiken som man gjorde i och med Decemberöverenskommelsen.

Däremot borde V-floppen punktera de febriga drömmarna om att mer av vänsterpopulism är lösningen på Socialdemokraternas problem.

Länge har S-debattörer som Åsa Linderborg och Göran Greider uppmanat Socialdemokraterna att låta sig inspireras av vänsterpopulister som Bernie Sanders och Jeremy Corbyn.

Får vi bara mindre av budgettak och mer av klasskampspolitik och fingerpekande mot "eliten" kan socialdemokratin åter bli en sann folkrörelse, har det hetat.

Vänsterpopulisten Jonas Sjöstedt

Drömmarna har underlättats av att Jonas Sjöstedt länge var en ganska dålig vänsterpopulist. I valet 2014 koncentrerade sig han sig främst på frågan om vinster i välfärden, men kritiken blev mer teknisk än känslosam.

I denna valrörelse stod Sjöstedt dock plötsligt där på barrikaderna och lovade med darrande stämma i princip allt åt alla. Som ett eko av Bernie Sanders var det bara "miljardärerna" som skulle behöva betala notan.

Samtidigt gick Socialdemokraterna bland annat till val på strikt migrationspolitik, hårdare tag mot brottsligheten och uttalade förhoppningar om att bilda regering med liberalerna i C och L.

Ändå gick det inte bättre för Jonas Sjöstedt.

Efterfrågan på svenska vänsterpopulister är uppenbarligen fortsatt låg.


Läs också:

Drömmen om vänsterpopulism är farlig även i Sverige