Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Jöken-gänget – sjunger det på sista versen nu?

À la carte-regerandet – där man markerar avstånd till de delar av regeringsprogrammet som man ogillar – är ingen självklar vinnartaktik, för Januari-gänget.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skyll inte på oss för plastpåseskatten, ylar sårade miljöpartister. 

Det är en ganska god illustration av problemet med Januariavtalet.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”Erkänn att påsskatten handlar om pengar, MP”. Så löd rubriken på en osignerad ledartext som Expressen publicerade i förra veckan. På Twitter kom snabbt kritik från flera miljöpartister. Ryckte de ut till skattens försvar? Nej, de ville påpeka att det faktiskt var Liberalernas idé att beskatta plastpåsar.

Det har påståtts att coronakrisen har gett kraft och en ny mening åt Januariöverenskommelsen. På ytan ser det kanske ut som det.

Länge var det svårt att ens få företrädare för de fyra partierna att ställa upp på gemensamma foton. Det var som att Liberalerna och Centerpartiet inte ville påminna väljarna om sitt vänsterprassel.

Pandemin har ändrat på det. Var och varannan vecka radar Emil Källström, C, och Mats Persson, L, upp sig bredvid Per Bolund, MP, och Magdalena Andersson, S, för att presentera nya mångmiljardsatsningar.

Men vid horisonten tornar mörka moln upp sig. 

Januariavtalet var en ranglig konstruktion redan från början. Efter hårda förhandlingar skakade man fram 73 punkter som skulle bockas av fram till 2022. Men få regeringar har lyxen att själva bestämma vad deras mandatperiod ska handla om.

När miljarder nu rinner iväg till permitteringar, mer generös a-kassa och stora företagsstöd kommer vissa reformer behöva strykas. Är det bye bye, familjeveckan? Frågan är vad Socialdemokraterna i så fall kommer att kräva som kompensation.

Även punkter som inte påverkar budgeten hamnar i ett nytt ljus. Att luckra upp arbetsrätten var känsligt redan från början för S. Efter en pandemi som har satt villkoren för timanställda inom äldreomsorgen i blixtbelysning vore ett sådant beslut än mer uppslitande.

Pandemin förändrar också spelplanen på andra sätt. Centerpartiet och Liberalerna motiverade sitt sidbyte med att det krävdes för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten. Men i den slimmade corona-kammaren har SD kommit att behandlas mer som ett parti bland andra i riksdagsarbetet och Jimmie Åkesson har fått delta i partiledarsamtalen. 

Dessutom har debatten ändrat karaktär. Brottslighet och migration har fått ge vika för ekonomi- och välfärdsfrågor där C och L har större chans att finna samsyn högerut.

De fyra partisekreterarna i Jökengänget lär få många anledningar att andas i påse fram till 2022.

Till det kommer att Januariavtalet är baktungt. Många av de svåra frågorna har begravts i utredningar som ska presenteras under den andra halvan av mandatperioden. Svårighetsgraden ökar alltså ju närmare valdagen vi kommer. 

Om Jöken-gänget trots allt lyckas navigera genom dessa grynnor och skär återstår uppgiften att sälja in samarbetet som framgångsrikt. 

Plastpåseskatten ger en föraning om att det inte kommer att bli enkelt. Många miljöpartister tycker uppenbarligen att det är ofint att ställa Per Bolund till svars för den, trots att han är ansvarig minister. Man kan bara gissa hur rödgröna företrädare kommer att slingra sig när svagare anställningsskydd och marknadshyror ska drivas igenom i upptakten till en valrörelse.

Men à la carte-regerandet – där man markerar avstånd till de delar av regeringsprogrammet som man ogillar – är ingen självklar vinnartaktik. ”Det var inte vi, det var dom vi vill regera med,” är ett svårsålt valbudskap.

De fyra partisekreterarna i Jökengänget lär få många anledningar att andas i påse fram till 2022. Synd bara att det har blivit så dyrt.