Jan Björklund tycks vara mer intresserad av att formulera fyndiga one-liners med adress Gustav Fridolin än att skapa trovärdighet för Liberalernas egen miljöpolitik. Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund tycks vara mer intresserad av att formulera fyndiga one-liners med adress Gustav Fridolin än att skapa trovärdighet för Liberalernas egen miljöpolitik. Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Patrik Kronqvist

Jan Björklund har sumpat miljöfrågan

Publicerad

Liberalerna har god chans att bli borgerliga miljövänners förstaval.  Men då krävs det att Jan Björklund står upp för partiets egen politik.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Liberalernas jakt på nya profilfrågor efter valet har inte varit speciellt lyckosam. Extra svårt är det att förstå varför partiet gör ett så litet avtryck i miljöpolitiken. Potentialen torde vara stor. Klimatförändringarna är den fråga som oroar väljarna allra mest och miljöförstöringen ligger också högt på SOM-institutets orostopplista.

Liberalerna har ett relativt ambitiöst miljöprogram att utgå ifrån. Även om Naturskyddsföreningens ställningstaganden inte bör betraktas som något facit är det talande att organisationen inför förra valet rankade dåvarande Folkpartiet som bästa borgerliga miljöparti.

Liberalernas väljarbas – där storstadsbor och akademiker är överrepresenterade – gör att partiet inte heller plågas av samma inbyggda motsättningar som Centerpartiet, som när det kniper ofta sätter landsbygdens och lantbrukets intressen framför miljön.

Liberalernas miljöpolitik ratas av väljarna

Men Liberalernas miljöpolitik tycks ändå gå väljarna helt förbi. Medan Centerpartiet rentav börjar utmana Miljöpartiet om att ha störst förtroende i miljöfrågan, har bara fem procent av väljarna störst förtroende för Liberalerna - obetydligt mer än Sverigedemokraterna.

Vad är egentligen problemet?

För det första verkar intresset för frågan vara lågt inom partiledningen och miljöpolitiken prioriteras därför inte. Johan Enfeldt, liberal landstingspolitiker i Uppsala, har kärnfullt sammanfattat inställningen.

"Om det står mellan en marknadsekonomisk lösning som gör att förorenaren får betala lite mer så att miljön kan förbättras och ekonomiska intressen hos 'kärnväljare i villa, radhus och bostadsrätt' eller något som framförts på en frukost med Svensk Näringsliv, då får alldeles för ofta miljön stryka på foten."

Miljöfrågorna har dessutom ofta utnyttjats som konfliktlinjer gentemot de rödgröna. Jan Björklund tycks vara mer intresserad av att formulera fyndiga one-liners med adress Gustav Fridolin än att skapa trovärdighet för Liberalernas egen miljöpolitik.

Jan Björklund och kärnkraften

Egentligen är det bara en miljöfråga som verkligen förknippas med Liberalerna: kärnkraft. Men det får snarare L:s miljöpolitik att framstå som än mer lös i kanten. Partiets kloka grundprincip i miljöfrågan är att verksamheter ska bära sig själva. Men trots att nya kärnkraftverk i Europa har visat sig bli enormt dyra gick partiet så sent som 2014 till val på att det borde byggas fler verk i Sverige. Kärnkraften framstår numera för Jan Björklund mer som ett mål i sig än som ett medel för att få fram miljövänlig energi.

Det är nog för sent för Liberalerna att göra miljön till en profilfråga redan i nästa års valrörelse. Det tar längre tid än så att vinna förtroende inom ett nytt område. Men inför 2022 har man alla chanser att utmana Centerpartiet om miljörösterna. I skuggan av partiledarstriden ska Liberalernas landsmöte i höst behandla ett i stora stycken alldeles utmärkt förslag till liberal miljöpolitik. Om det klubbas vore det en stabil grund att bygga vidare på.

Men klok politik på papperet har partiet haft förr. Ska Liberalerna lyckas bli ett trovärdigt miljöparti behöver man även visa att man prioriterar miljön i praktiken.

 

Läs också:

MP:s miljöpolitik är bättre än sitt rykte
Annie Lööf struntar i miljön när det verkligen gäller 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag