Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Hyresgästföreningen tar till lögnen som vapen

Hyresgästföreningens pressmeddelanden är rena studien i propaganda.
Foto: LARSERIC LINDEN
Marie Linder är ordförande för Hyresgästföreningen.
Foto: Kristian Pohl / Pressbild

Hyresgästföreningen försöker skrämma upp boende med rena påhitt om regeringens förslag.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Marknadshyror för nya bostäder är en av de mest kontroversiella punkterna i Januariavtalet. Efter utdragna förhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är bollen nu i rullning – en utredning ska presenteras i slutet av maj.

Redan nu kan man konstatera att de liberala partierna sålde sig billigt. Förändringen kommer inte att bli speciellt stor.

Förslaget gäller för det första bara nya lägenheter. Där är hyrorna redan höga och kötiderna korta. Vissa experter spår därför att hyrorna i praktiken knappt kommer att påverkas.

För det andra är det osäkert om den friare hyressättningen består över tid. Redan när den andra hyresgästen flyttar in finns en risk att det gamla systemet kommer att avgöra hyran.

Det har dock inte hindrat Hyresgästföreningen från att gå till våldsam attack mot utredningen. Men i stället för att kritisera det faktiska förslaget, försöker man låtsas som att det kommer att påverka samtliga hyresgäster. Kampanjen har pågått i flera år, nu verkar man ha släppt i princip alla sanningsanspråk. 

Under måndagen skickade Hyresgästföreningen ut en mängd lokala pressmeddelanden om vilka effekter marknadshyror skulle få för städer som Uppsala, Eskilstuna och Linköping.

Dokumenten är rena studien i propaganda. 

Man inleder med att nämna regeringens utredning och skriver sen att marknadshyror skulle innebära en generell hyreshöjning för Uppsalas hyresgäster om 34 procent. Man preciserar rentav vad hyreshöjningen skulle bli för enskilda bostadsområden, som Gottsunda och Valsätra. 

Men utredningen om friare hyressättning gäller ju bara nya bostäder. Redan nu kan man med säkerhet säga att hyresgästerna i Gottsunda och Valsätra inte kommer att påverkas ett endaste dugg.  

Hyresgästföreningens reptrick går ut på att man presenterar egna uppskattningar om vad marknadshyror för alla lägenheter skulle innebära. Studien, som har utförts av konsultbolaget Ramboll, har blivit hårt kritiserad för att antagandena skulle vara orealistiska. Men det verkligt allvarliga här är att den handlar om en reform som alltså inte ens ligger på regeringens bord.

Den som verkligen närläser pressmeddelandet noterar att Hyresgästföreningen fram mot slutet indirekt erkänner det: 

”Hyresgästföreningen befarar att utredningen, om förslagen går igenom, skulle kunna innebära att dörren öppnas för marknadshyror även för befintliga lägenheter på sikt”.

Men den försåtliga formuleringen lär även gå många vana tidningsläsare förbi. Människor med svagare språkkunskaper kan definitivt inte dra någon annan slutsats av Hyresgästföreningens kampanj än att stora hyreshöjningar väntar runt hörnet. ”Säg nej till regeringens hyreschock”, är för övrigt rubriken på föreningens namninsamlingskampanj.

En gång i tiden präglades arbetarrörelsen av bildningsideal, genom att förvärva kunskap kunde medlemmar driva opinion med skarpa argument. 

I dag försöker S-märkta Hyresgästföreningen i stället påverka politiken genom att med lögner skrämma upp alla de hyresgäster som tvingas finansiera organisationen.

Att det sker samtidigt som Stefan Löfven varnar för en utveckling lik den i USA, där Donald Trump undergrävt sanningsbegreppet i politiken, är mer än en smula ironiskt.


Fastighetsekonomen Fredrik Kopsch förklarar vad marknadshyror kan få för följder.