"Att sätta bocken som trädgårdsmästare" är ett slitet uttryck. Det är dock ganska välfunnet som beskrivning på det nymornade arbetet mot hedersvåld och jihadism i Sverige, skriver Patrik Kronqvist. Foto: ADAM IHSE / TT & ANNA-KARIN NILSSON
"Att sätta bocken som trädgårdsmästare" är ett slitet uttryck. Det är dock ganska välfunnet som beskrivning på det nymornade arbetet mot hedersvåld och jihadism i Sverige, skriver Patrik Kronqvist. Foto: ADAM IHSE / TT & ANNA-KARIN NILSSON
Patrik Kronqvist

Hur ska de som blundat få oss andra att se?

Publicerad

Att låta relativister sköta kampen mot hedersvåld och jihadism är som att låta antroposofer sköta vaccinationsprogrammet.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Varför går det så långsamt?

Frågan brukar ställas så fort det offentligas arbete mot hedersvåld eller jihadism skärskådas. Staten misslyckas rentav med något så till synes enkelt som att strypa de egna bidragen till organisationer som sprider antidemokratiska budskap.  

En uppenbar förklaring var länge att problemen förminskades eller förnekades. Det var mycket bekvämare att fördöma högextremism eller vanlig, pursvensk kvinnomisshandel än att ta upp problem kopplade till integration.

Den förklaringen håller dock inte längre. Debatten har i stora stycken vänt, numera har till och med Feministiskt Initiativ börjat tala om hedersvåld. Ändå fortskrider arbetet förtvivlat långsamt på flera fronter. 

Kanske är orsaken att det ofta är samma personer som har förminskat och relativiserat problemen som nu får i uppdrag att bekämpa dem.

Hedersvåld

Den senaste veckan har boken "Heder - Hedersrelaterat våld, förtryck och socialt arbete" av Rúna í Baianstovu fått förödande kritik av såväl Lars Åberg i Svenska Dagbladet som Sakine Madon i Vestmanlands läns tidning.

Madon skriver att Baianstovu visserligen slår fast att hederskultur finns, men att hon också menar att det handlar om en "rasistisk och kränkande stereotyp om invandrare".

Madon konstaterar att rädslan för rasism, och kraven på att gå på äggskal, redan har gjort tillräcklig skada för hedersutsatta. Mest intressant i hennes ledarartikel är dock uppgiften att det är just Baivanstovu som har fått i uppdrag av kommunerna att utreda förekomsten av hedersvåld i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

En annan front som rör sig långsamt är den mot våldsbejakande extremism. Det är inte så överraskande om man betänker vem som har hållit i taktpinnen. Ända till ifjol ansvarade kulturminister Alice Bah Kuhnke för att samordna arbetet mot våldsbejakande extremism. Länge var Miljöpartiets linje dock att ifrågasätta hela teorin om radikalisering. Att ge ett miljöpartistiskt statsråd ansvar för att motarbeta radikalisering är därmed närmast som att låta en antroposof ansvara för det nationella vaccinationsprogrammet.

Relativisering

Som demokratiminister äger Alice Bah Kuhnke fortfarande den brännheta frågan om bidrag till antidemokratiska organisationer. Sommaren 2016 meddelade hon också att statens krav på demokratiska värderingar skulle skärpas. Men valet att utse Ulf Bjereld, ordförande för socialdemokratiska Tro och Solidaritet, till utredare ter sig märkligt om tanken är att stänga bidragskranen för antidemokrater.

Bjereld kritiserade att Omar Mustafa, då ordförande i Islamiska förbundet, tvingades avgå ur Socialdemokraternas partistyrelse 2013 efter att Mustafa hyllat och bjudit in antisemiter till olika arrangemang. Ulf Bjereld är också känd för sitt engagemang i Ship to Gaza som samarbetar med den turkiska organisationen IHH, vars ledare fällt antisemitiska uttalanden.

"Att sätta bocken som trädgårdsmästare" är ett slitet uttryck. Det är dock ganska välfunnet som beskrivning på det nymornade arbetet mot hedersvåld och jihadism i Sverige.

Att framgångarna uteblir är inte speciellt förvånande.

 

Läs också: 

Gustav Fridolin är inte trovärdig i terrorfrågan 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag