Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Hur många svenskar ska behöva dö under lastbilar?

Sikten från lastbilshytter är ofta dålig.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Ännu en cyklist har körts ihjäl av en lastbilschaufför.

Det är en skandal att så lite görs för att dessa livsfarliga fordon ska bli säkrare.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Alex McVitty var glad den där junimorgonen när hon cyklade mot sitt nya jobb på en juristfirma i centrala London. Hon skulle fira ett år tillsammans med sin pojkvän och hade bokat en klipptid för att vara extra fin.

Men 26-åringen kom aldrig fram till sin arbetsplats. Hon krossades när en chaufför plötsligt svängde med sin cementlastbil och körde över henne.

Hennes mamma, Cynthia Barlow, blev så deprimerad att hon övervägde att ta sitt eget liv. Men i stället bestämde hon sig för att försöka förhindra fler olyckor. Hon köpte aktier i cementföretaget, reste till bolagsstämman och ställde företagsledningen till svars.

Jag råkade på historien om Barlow i förra veckan när ännu en svensk cyklist dödades efter att ha blivit påkörd av en lastbilschaufför – denna gång handlade det om en kvinna i 45-årsåldern på Södermalm i Stockholm.

Som så ofta tycks det ha handlat om att föraren svängde höger och körde på en cyklist som var på väg rakt fram. När Transportstyrelsen för några år sedan studerade frågan konstaterade man att minst 22 fotgängare och cyklister hade dött i sådana olyckor i svenska tätorter under en tioårsperiod. Andra invalidiseras för livet.

En bidragande orsak till de många olyckorna är att sikten i regel är dålig från lastbilar. Små fönster och höga hytter gör att så många som tolv cyklister kan rymmas i den döda vinkel där föraren inte kan se någonting. Vid många olyckor har chauffören inte ens märkt att han eller hon har kört över någon.

Men det är ingen naturlag att det ska vara så – det visar fallet Alex McVitty.

Cementföretaget tog nämligen Cynthia Barlows frågor på allvar. Tillsammans med henne har bolaget – som numera heter Cemex – genomfört en rad förändringar. Företagets lastbilar har bland annat utrustats med större speglar, extra blinkers, sensorer som varnar förare om någon befinner sig i döda vinkeln och skydd som ska förhindra att cyklister hamnar under lastbilen om olyckan ändå är framme.

Det borde egentligen inte vara upp till privata bolag huruvida deras lastbilschaufförer ska kunna upptäcka oskyddade trafikanter eller inte

Cynthia Barlows kampanj tros ha räddat ett stort antal liv under de 22 år som har gått sedan Alex McVitty dog. År 2014 belönades hon med en Order of the British Empire.

Även Cemex förtjänar så klart beröm. Men det borde egentligen inte vara upp till privata bolag huruvida deras lastbilschaufförer ska kunna upptäcka oskyddade trafikanter eller inte. Det borde vara ett lagkrav.

Men trots att problemet har varit känt i decennier har krav på säkrare lastbilar hittills inte passerat EU-maskineriet och kommit på plats. För åtta år sedan lobbade Sverige rentav framgångsrikt för att försena införandet av nya regler som skulle ha gjort det lättare att förbättra sikten i lastbilshytten på frivillig väg. Syftet var att skydda Volvo Lastvagnar, enligt Financial Times källor.

I väntan på att politikerna tar sitt ansvar vore det därför bra med lite konsumentaktivism även i Sverige. Men hur gör man? 

När jag beställer saker från nätet skryter företag ofta om att de klimatkompenserar sina transporter. Men ännu har inget bolag försäkrat mig om att det gör sitt yttersta för att undvika att döda någon när de levererar varorna.

Vilket företag blir först?