Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Hoppsan, plötsligt tar vänstern polisens parti

En förbisedd - men stor - del av studien av Brottsförebyggande rådet handlar om relationen mellan myndigheten och polisen.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brottsförebyggande rådet har en helt dominerande roll för polisforskningen i Sverige. Men banden med polismyndigheten är allt för täta.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Brå-debatten skapar ovanliga sängkamrater. Nu försöker vänstern sänka en studie som kritiserar att polisen styr granskningen av sig själv.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Politiska påtryckningar, tystnadskultur och censur på en statlig myndighet. En vetenskaplig studie av Brottsförebyggande rådet - Brå - fick stor spridning i början av veckan, jag skrev själv en av de kritiska ledartexterna.

Men efter bara något dygn vändes mediernas sökarljus i stället mot studien och dess författare vid Linköpings universitet. Den rapporteringen har visat på brister. Frånvaron av tidsangivelser gör det svårt att veta om det handlar om aktuella missförhållanden eller historiska synder hos Brå. Det är också besvärande att en källa uppger sig felciterad och att författarna inte har spelat in sina intervjuer.

Brå-rapporten granskades

Men det är samtidigt lite märkligt att så mycket reporterkraft har lagts på att försöka slå hål på studien och så liten på att följa upp dess resultat. För det som framkommer i intervjuerna är högst anmärkningsvärt: En utredare som kallas upp till justitiedepartementet för att ”rätta” sin rapport, slutsatser som ändras efter krav från överordnade, partisk forskning och felaktiga rapporter som inte dras tillbaka.

Det borde finnas ett stort intresse att gå till botten med uppgifterna även om det är oklart när detta ska ha ägt rum. Men många av Brå:s försvarare låtsas som att svagheterna i studien gör att de viktiga frågorna skulle vara helt ointressanta. ”Cirkulera. Här finns ingenting att se.” Medierna borde inte låta sig fintas bort så lätt.

En orsak till att studien behandlats styvmoderligt är förmodligen att den används som ett slagträ i ”kulturkriget” och att den förstärker en redan negativ bild av Brå i invandringskritiska kretsar. Men som ledarskribenten Erik Helmerson har påpekat i Dagens Nyheter framstår även många av myndighetens försvarare som enögda fotsoldater.

En lustig detalj är att så många av dem tycks komma från vänstern. En förbisedd - men stor - del av studien av Brå handlar nämligen om relationen mellan myndigheten och polisen.

Sedan Polishögskolan slutade bedriva forskning har Brå en helt dominerande roll för polisforskningen i Sverige. Det är problematiskt eftersom många rapporter beställs och betalas av polisen själv. Uppdragen delas inte heller ut i konkurrens mellan olika forskare och studien vittnar om att tidigare kritisk forskning är en nackdel för den som vill ha jobben. 

En tidigare rikspolischef berättar också hur polisen har rätt att granska utkast i förväg och en före detta generaldirektör medger att man ändrat i rapporter för att blidka polisen.

Polis kan påverka forskning

Rapportförfattarna jämför detta med industriforskning - där företag betalar för studier av läkemedel och tobak - men påpekar en avgörande skillnad: det finns betydligt fler oberoende studier av piller och cigaretter än av svenskt polisväsende.

Det borde oroa alla. Enskilda poliser gör heroiska insatser, ofta på obekväm arbetstid och till låg lön. Men i ljuset av våldsutvecklingen och att myndighetens resultat har försämrats på senare år borde förstås dess ledning och styrning synas av oberoende forskare.

När poliser skjuter ihjäl oskyldiga personer - som i fallet Eric Torell ifjol - brukar det inte saknas maktkritiska inlägg från vänsterhåll. Men nu går vänstern helt okritiskt i bräschen för att sänka en rapport som ifrågasätter varför våldsmonopolet påverkar granskningen av sig självt.

Brå-debatten skapar minst sagt ovanliga sängkamrater.

Ledarskribenten Patrik Kronqvist om varför Brå-rapporten är så allvarlig.