Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Haveriet med förbifarten slår mot kollektivtrafiken

Motorvägen Förbifart Stockholm som just nu byggs kommer till största delen gå i tunnel. På bilden motorvägstunneln Norra länken i Stockholm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Att kostnaderna skenar för Förbifart Stockholm är urusla nyheter både för kollektivtrafikanter och för klimatet. Men ingen borde vara förvånad över att motorvägstunneln har blivit en gökunge.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har varit uppenbart länge att Trafikverket har haft stora problem med bygget av Förbifart Stockholm. Men på tisdagen klarnade detaljerna.  

Den stora motorvägstunneln väster om huvudstaden beräknas nu kosta 37,4 miljarder kronor - en fördyring om hela tre miljarder - och trafikstarten skjuts upp till år 2030.

Trafikverket skyller merparten av problemen på en italiensk entreprenör som man redan har hävt avtalet med. Det är förstås bekvämt med en syndabock. Men att man redan efter tre års byggtid har fått en försening på fyra år tyder på att problemen går djupare än så. Eller vill Trafikverket få oss att tro att italienarna har haft en negativ produktivitet? 

Förbifart Stockholm blir allt dyrare

En förklaring till fördyringen är att Förbifart Stockholm är ett väldigt komplicerat bygge. Att lägga en så starkt trafikerad väg i nästan två mil långa tunnlar är en lösning som är mycket ovanlig. Det ställer stora och kostsamma specialkrav på allt från fläktsystem till säkerhet.

Oförutsedda kostnader är dock inget som Trafikverket har tagit höjd för - tvärtom. Inför Förbifart Stockholm övergick myndigheten till att beräkna den samhällsekonomiska nyttan av nya infrastrukturprojekt utifrån antagandet att det bara är femtio procents chans att kostnaderna ska hållas. 

Mer realistiska kalkyler pekade mot dagens kostnadsnivåer redan för sex år sedan - och därmed också för en betydligt lägre lönsamhet för projektet. Det är alltså en glädjekalkyl som nu har spruckit.

Trafikverkets nya siffra ger dock inte heller en rättvisande bild av de totala kostnaderna för Förbifarten Stockholm. Till den måste man också lägga alla de följdinvesteringar som krävs för att den nya trafik som förbifarten alstrar inte ska leda till total trafikinfarkt i huvudstaden.

Bara de kapacitetsförstärkningar på E4/E20 och E18 som uttryckligen motiveras av Förbifart Stockholm beräknas kosta över två miljarder kronor. Lägger man därtill det planerade projektet Tvärförbindelse Södertörn, som är en förutsättning för att det inte ska bildas långa köer vid Förbifartens södra utfart, handlar det om ytterligare drygt tio miljarder kronor.

Sammanlagt har politikerna vid det här laget alltså förbundit sig att genomföra storskaliga motorvägsprojekt med koppling till förbifarten för närmare femtio miljarder kronor.

Förbifarten ger ökade utsläpp

Det ger en intressant relief till debatten om de föreslagna höghastighetsbanorna. Där debatterar politikerna bekymrat att den fossilfria tågtrafiken kanske inte kommer att kunna betala tillbaka klimatskulden från bygget tillräckligt snabbt. Samtidigt satsar de till synes obekymrat mångmiljardbelopp på gökungen Förbifart som garanterat kommer att innebära ökade utsläpp både under byggtiden och efter invigningen. 

Och nej, elbilar är inte den enkla lösning på utsläppsproblemen som många tror. Enligt Trafikverket behöver biltrafiken faktiskt minska om klimatmålen ska nås.

Bråket om vem som ska ta notan för fördyringen av Förbifarten har redan startat. Är det 08-bilisterna som ska få betala via trängselskatten? Eller ska det gå över statens infrastrukturbudget?  

Spela roll, i slutänden kommer resultatet ändå bli detsamma. Byggstarten för andra, i många fall mer klimatsmarta spårprojekt, kommer att skjutas på en mer osäker framtid när gökungen förbifarten måste få mer pengar. 

Sorry, kollektivtrafikanter! 


Därför har det inte blivit dyrare att tanka bilen. Miljöexperten förklarar i Ledarsnack.
0