Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Har RFSL verkligen råd att porta SD?

SD-ledaren Jimmie Åkesson var inte välkommen på RFSL:s partiledardebatt ifjol. Frågan är om det gynnar HBTQ-rörelsen i längden.Foto: SVEN LINDWALL
Prideflaggor och svenska flaggor hänger sida vid sida vid över Stockholms stadion under Stockholm Pride 2015.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bråket om regnbågsflaggan i Sölvesborg, och det växande stödet för SD, aktualiserar ett gammalt dilemma för HBTQ-rörelsen: Ska man samtala med Sverigedemokraterna eller försöka isolera dem?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

SD-styrets beslut att sluta hissa regnbågsflaggan på kommunala flaggstänger i Sölvesborg har kritiserats i flera texter den gångna veckan. Bland annat varnade DN:s chefredaktör Peter Wolodarski för att Sverigedemokraterna kan vara ett hot mot HBTQ-rörelsens landvinningar. 

Artikeln saknade inte poänger. Men under läsningen kunde jag inte sluta tänka på elefanten i rummet. Mer specifikt tänkte jag på en grå, uppblåsbar badleksak. 

Under RFSL:s partiledardebatt under Stockholm Pride ifjol var det nämligen en sådan elefant som till publikens skratt fick ta Jimmie Åkessons plats. SD-ledaren själv var portad från debatten. 

Partiet ägnades ändå stort utrymme i diskussionen. De övriga partiledarna fick till exempel svara på frågan om ”SD är ett homofobt parti som vi inte kommer att samarbeta med.” Alla partiledarna viftade med regnbågsflaggan för att visa att de höll med, KD-ledaren Ebba Busch Thor gjorde det dock med viss tvekan.

Partiledarna viftar med regnbågsflaggor under RFSL:s partiledardebatt ifjol. Längst ner till vänster skymtar elefanten som symboliserar Jimmie Åkesson.Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regnbågsflaggan i Sölvesborg

Det gör att kritiken mot flaggbeslutet i Sölvesborg framstår som motsägelsefull. Partiet självt är alltså så pestsmittat att det inte ens får delta i debatter om HBTQ-rättigheter, fast nåde de företrädare som vägrar att hissa regnbågsflaggan. 

Det heter också att flaggan inte är politisk. Men om RFSL uppmanar övriga partiledare att använda flaggan för att markera mot Sverigedemokraterna är det klart att den ges en partipolitisk laddning - åtminstone för SD:arna.

Sverigedemokraterna har de senaste åren försökt framställa sig som mer HBTQ-vänligt. Men med tanke på den långa historien av homofoba uttalanden från olika SD-företrädare är det inte svårt att förstå varför RFSL ändå är skeptiskt till partiet. Dessutom har SD i princip sagt nej till alla förslag om utökade rättigheter för HBTQ-personer och läser man tidningen QX:s intervju med Jimmie Åkesson från ifjol verkar han inte heller speciellt angelägen om att utveckla partiets politik.

RFSL och Sverigedemokraterna

RFSL motiverar sin policy om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna med att man inte vill normalisera partiets åsikter. Det är en fullt legitim ståndpunkt. Men i och med det frånhänder man sig också möjligheten att påverka SD:s åsikter. 

Det har länge funnits en diskussion om hur bred HBTQ-rörelsen ska vara. När dåvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldt fick invigningstala på Stockholm Pride år 2003 hoppade flera deltagare av i protest. Liknande invändningar har följt Kristdemokraterna allt sedan partiet gjorde debut på Stockholm Pride år 2012. I backspegeln ter det sig självklart att den öppnare strategin är en starkt bidragande faktor till att HBTQ-rörelsen har ett så brett stöd över blockgränsen. 

Min poäng är inte att jämställa Sverigedemokraterna med M och KD, men det har ett pris att kapa kontakterna med ett helt parti. Och det priset stiger i takt med att SD:s väljarstöd växer; under hösten har man börjat nosa på positionen som Sveriges största parti.

Ligger det i RFSL:s intresse att inte alls försöka påverka ett så stort parti? Gynnar det verkligen unga HBTQ-personer i SD-styrda kommuner som Sölvesborg?

Det kan i slutänden förstås bara RFSL:s medlemmar avgöra. Men om Sverigedemokraterna fortsätter att växa kommer fler intresseorganisationer att behöva brottas med den svåra frågeställningen.

 

Läs också:
Homofobin i Frankrike visar att inga rättigheter kan tas för givna 


Läs också:
Ingen kan vara förvånad över nazisternas attack på HBTQ-aktivister