Patrik Kronqvist

Här är M-ledarens andra haveri i direktsändning

Ulf Kristersson skrattade bara bort Isabella Lövins invändning om att Moderaternas politik låser fast bönderna i ett fossilberoende: "Du, det är väldigt ont om eltraktorer där ute som plöjer och kör."
Foto: SVT

Ulf Kristersson verkar inte förstå att hans eget förslag ger noll kompensation till de mest klimatvänliga bönderna.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Väljarnas intresse för miljö- och klimatfrågor är överskattat. Folk är inte lika oroade som de säger sig vara i undersökningar med färdigformulerade alternativ. Det har jag åtminstone trott tidigare.

Men efter en sommar med skogsbränder, torka och hotade skördar ser det ut som klimatfrågan på allvar börja komma upp på dagordningen.

Hur reagerar Moderaterna på denna förändrade verklighet? Jo, genom att föreslå sänkt dieselskatt till lantbrukarna.

Det är inte svårt att förstå hur partiet tänker. Svenska bönder måste konkurrera med europeiska kolleger som i regel betalar mindre för sin diesel. Partiet har därför rätt i att lantbrukarnas konkurrenskraft kan behöva stärkas.

Vill man lösa klimatproblemen är det dock helt bakvänt att villkora stödet med att de använder de fossila bränslen. Det insåg den förra alliansregeringen som ett tag trappade ned skatteundantaget med hänvisning till klimatet.

Moderaterna och klimat

Men det som oroar mest är inte Moderaternas förslag som sådant, utan okunskapen och ointresset som Ulf Kristersson visar för frågan.

När han debatterade mot klimatminister Isabella Lövin, MP, i Aktuellt i måndags skrattade han bort hennes invändning om att Moderaternas politik låser fast bönderna i ett fossilberoende: "Du, det är väldigt ont om eltraktorer där ute som plöjer och kör."

Kristersson är uppenbarligen helt ovetande om att det redan i dag finns svenska gårdar som enbart kör sina maskiner på förnybara bränslen. En delförklaring till att inte fler lantbrukare har tagit samma steg är just det skatteundantag som Moderaterna nu vill höja. En mer brutal effekt av M-förslaget är att de bönder som trots högre kostnader kör miljövänligt blir helt utan kompensation för sommarens torka.

Flygbranschen har inte kommit lika långt som lantbruket. Där används förnybara bränslen främst till testflygningar. Det är inte speciellt konstigt då det både är krångligare och dyrare att framställa biobränslen för flygplan än för traktorer. Dessutom är klimatnyttan mindre.

Märkligt nog tycks Ulf Kristersson dock väldigt optimistisk om just flygets möjligheter att använda alternativa bränslen. Då skrattar han inte. Förmodligen för att det är ett av hans argument till varför flygskatten bör avskaffas.

Ulf Kristersson och miljön

Kristersson har även tidigare avslöjat kunskapsluckor i direktsänd tv. Förra hösten visade han sig vara helt okunnig om att miljözoner är ett sätt att få bukt med lokala utsläpp.

Men den gången var han nyvald som partiledare och frågan fick han i en allmänpolitisk debatt. Nu hade han aktivt tackat ja till en miljödebatt med klimatministern. Läser han inga underlag inför debatterna? Är han helt ointresserad av klimatfrågan?

Ulf Kristersson pratar ofta om vikten av att se till både det korta och det långa perspektivet. Sure.

På kort sikt bådar hans ovana att hantera klimatfrågan med vänsterhanden illa för Moderaterna i den kommande valrörelsen. På längre sikt är det illvarslande för svensk klimatpolitik.


Läs också:

Folk bryr sig mindre om miljön än vad de säger 

Ett vuxet parti kan inte bara gnälla, Ulf Kristersson 

Därför är det inte lönsamt för bönderna att tanka det egna miljövänliga bränslet