Efter dådet på Drottninggatan låter Gustav Fridolin plötsligt som en tuffing i terrorfrågor. Men MP har under lång tid motarbetat Säkerhetspolisens arbete mot terrorism. Foto: NORA LOREKEfter dådet på Drottninggatan låter Gustav Fridolin plötsligt som en tuffing i terrorfrågor. Men MP har under lång tid motarbetat Säkerhetspolisens arbete mot terrorism. Foto: NORA LOREK
Efter dådet på Drottninggatan låter Gustav Fridolin plötsligt som en tuffing i terrorfrågor. Men MP har under lång tid motarbetat Säkerhetspolisens arbete mot terrorism. Foto: NORA LOREK
Blommor och hälsningar på Drottninggatan i Stockholm efter terrordådet den 7 april. Foto: PONTUS LUNDAHL/TTBlommor och hälsningar på Drottninggatan i Stockholm efter terrordådet den 7 april. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Blommor och hälsningar på Drottninggatan i Stockholm efter terrordådet den 7 april. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Patrik Kronqvist

Gustav Fridolin är inte trovärdig i terrorfrågan

Publicerad

Gustav Fridolin låtsas som att MP har tagit terrorhotet på allvar under lång tid.

I själva verket har partiet motarbetat Säpos arbete mot terrorism i decennier.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter terrordådet på Drottninggatan har en ny politiker fötts: Tuffe Gustav. 

Gustav Fridolin, MP-språkrör och utbildningsminister, har vid flera tillfällen krävt skärpta lagar och tuffare åtgärder för att förhindra fler terrorattacker i Sverige.

I förra veckan var det han som i SVT:s Aktuellt stod upp för regeringens planer på att kriminalisera deltagande i terrororganisationer. Och under påskhelgen gick Fridolin ut i DN och krävde mer pengar till Säpo, avskaffad sekretess mellan myndigheter och fotboja för personer som fått avvisningsbeslut och som bedöms utgöra en säkerhetsrisk.

Gustav Fridolin verkar dock inte vilja tillstå att det handlar om en kursändring.

"Det här är inte något som vi plötsligt har kommit på sen i fredags", som han sa i Aktuellt.

Miljöpartiet har motarbetat Säpo

Men faktum är att Miljöpartiets intresse för Säkerhetspolisens välbefinnande är synnerligen nymornat. Misstänksamheten mot Säpo har präglat partiet i decennier.

År 1996 krävde Yvonne Ruwaida och Peter Eriksson att Säkerhetspolisen helt skulle skrotas i nuvarande form och fråntas sina polisiära befogenheter. Elva år senare anklagades Säkerhetspolisen av samma Yvonne Ruwaida och Mehmet Kaplan för att "konsekvent trakassera muslimer och aktivt underblåsa islamofobi". I samma debattartikel var duon även kritisk mot att myndigheter övade för att förbereda sig för ett islamistiskt terrordåd i Stockholm. "Fördomsfulla scenarier", löd miljöpartisternas dom.

Med åren har nålsticken blivit mer subtila, men den grundläggande skepsisen mot Säkerhetspolisen har bestått. Genomgående har hotet från våldsbejakande jihadism tonats ned och i var och vartannat budgetförslag har MP funnit anledning att skära i Säpos budget. 

Hösten 2011 - det vill säga knappt ett år efter att en självmordsbombare sprängt sig själv till döds på Bryggargatan i Stockholm - ställde sig flera ledande miljöpartistiska riksdagsledamöter frågande till varför Säkerhetspolisen hade fått 100 miljoner kronor extra för att förebygga terrorism som riktas mot Sverige. Motionsskrivarna, bland dem Maria Ferm och Mehmet Kaplan, ville att Säpo skulle prioritera miljöbrott och internationell ekonomisk brottslighet.

Samma år ifrågasatte också bland andra Maria Ferm och Peter Eriksson hela teorin om radikalisering. De menade att tankesättet riskerar att leda till åsiktsregistrering och var även kritiska till att Storbritannien arbetade förebyggande mot radikalisering. Detta är alltså bara tre år innan Miljöpartiet får regeringsansvaret för just det förebyggande arbetet mot radikalisering i Sverige. Den inställningen kanske kan vara en ledtråd till varför kulturminister Alice Bah Kuhnke inte har briljerat på området.

Gustav Fridolin har kritiserat terrorarbetet

Det är värt att notera att den hårda kritiken mot Säpo och dess arbete mot terrorism inte har kommit från några anonyma backbenchers. Maria Ferm är i dag partiets gruppledare, Peter Eriksson är bostadsminister och Yvonne Ruwaida och Mehmet Kaplan var så sent som för ett år sedan statsråd respektive statssekreterare i den rödgröna regeringen.

Gustav Fridolin har under lång tid också själv ifrågasatt Säkerhetspolisens arbete och utmålat antiterrorarbetet som en urskillningslös hetsjakt mot muslimer.

"En muslim blir aldrig helt fri", skriver Fridolin i sin bok "Från Vittsjö till världen" från 2006 apropå uppgifterna om att den svenske Guantánamo-fången Mehdi Ghezali skulle övervakas av Säkerhetspolisen efter sitt frisläppande.

Gustav Fridolin har vid åtminstone ett tillfälle också agerat samtalsledare vid ett möte med organisationen Charta 2008, som vid flera tillfällen försvarat dömda terrorister.

Det är vidare en illa dold hemlighet att Miljöpartiet länge har spjärnat emot i regeringsförhandlingarna med Socialdemokraterna om åtgärder för att förhindra terrorism, bland annat försöken att strama åt den svenska passhanteringen.

Det är naturligtvis inte fel att politiker ändrar uppfattning. I sak är det också välkommet om fler tar hotet från terrorismen på allvar. Men om kursändringen ska bli trovärdig går det inte som Gustav Fridolin att låtsas som att Miljöpartiet under lång tid har tagit hotet från terrorismen på allvar. Det är helt enkelt inte sant.

 

Läs också:

Vi måste få tycka olika efter dådet på Drottninggatan

Göd inte konservativa i kampen mot IS
 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag