Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Gör inte blockpolitik av romska tiggare

Foto: Per Wissing

Nej, att låtsas som att högern är ond och vänstern är god kommer inte att hjälpa romerna ur sin misär.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den allt mer högljudda debatten om romer som tigger i Sverige påminner om fjolårets valrörelse. I praktisk politik är skillnaderna mellan blocken små, men tonläget är hårt och uppskruvat.

När socialborgarrådet Ewa Larsson, MP, debatterade frågan med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr i TV4 var stämningen upprörd. Klippet där Larsson ryter "tyst nu, lilla du" åt sin kollega i Stockholms stadshus blev snabbt viralt.

Men trots att den hetsiga debatten pågick i över sju minuter var det svårt att förstå vari skillnaden mellan de rödgrönrosa och alliansen egentligen bestod. Mer än att Larsson hävdade att staden numera såg "den lilla människan".

Krönikören på Aftonbladets ledarredaktion, Fredrik Virtanen, reagerade och skrev med avsmak om hur König Jerlmyr föreslagit att det skulle bli lättare att få bort bosättningar. "Avhysningar, ja. Avhysningar." I nästa stycke skrev Virtanen om Förintelsen.

Häromveckan reste så hans kolleger på ledarredaktionen till Rumänien för att studera frågan. När de återkom lanserade de förslaget att "kommuner behöver få större möjligheter att ta bort olagliga bosättningar." Virtanen har dock ännu inte rasat.


Karin Petterssons och Anders Lindbergs reportage från Rumänien var bitvis ett gott stycke journalistik. Men inte heller de kunde motstå frestelsen att använda fattiga EU-migranter som ett slagträ för att banka in tesen om att vänstern är god och högern är ond.

"Högern vill förbjuda tiggeriet", slog de fast redan i inledningen. Man kan tycka olika om ett sådant lagförslag, men påståendet i sig är en lögn: inget alliansparti har föreslagit tiggeriförbud. Och skribenterna fortsatte: "Eftersom högern inte har några svar, är det upp till vänstern att formulera dem".

När alliansen styrde Linköping under den förra mandatperioden var den dock kanske första kommun i landet att skaffa en strategi för att hjälpa EU-migranterna, den så kallade Linköpingsmodellen.

Tillsammans med Stadsmissionen och Svenska kyrkan öppnade man ett härbärge för EU-migranterna. Samtidigt samarbetar man med organisationen Hjärta till Hjärta som med stöd av Linköpingsborna jobbar för att långsiktigt förbättra situationen i Rumänien.

När härbärget hade varit öppet ett tag märktes dock en kraftig ökning av antalet gäster. Det visade sig att de S-styrda kommunerna Motala och Norrköping i brist på egna initiativ hade börjat hänvisa EU-migranter till Linköping.

Nej, min tes är inte att högern är god och vänstern är ond. Och om Linköpingsmodellen även kan ge långsiktiga förbättringar återstår att se.

Men det är intressant att notera att det paket med förslag som Aftonbladets ledarredaktion för fram - akutboenden och hälsovård i Sverige, långsiktigt utvecklingsarbete i Rumänien - närmast är en karbonkopia av alliansens arbetssätt i Linköping. Så var Hjärta till Hjärta också den organisation som Aftonbladet tog hjälp av nere i Rumänien.

På ledarsidan fortsätter dock den hårdföra retoriken. Med ord som "avhumanisering" och "avgrund" ondgjorde sig Anders Lindberg på tisdagen över fastighetsägare som sätter upp stängsel för att förhindra bosättningar. Som om gränsen för civilisation verkligen går mellan kommunala avhysningar, som ju Lindberg förespråkar, och att sätta upp staket.

Tiggeriet i Sverige är en mycket komplicerad fråga utan enkla svar. Då kan det givetvis kännas lockande att försöka pressa in frågan på den välbekanta höger/vänster-skalan.

Men det är knappast något som gagnar romerna.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.