Patrik Kronqvist

Gängen frodas även där samhället är starkt

Polisingripande efter mordet på en 20-årig man i Dalen i södra Stockholm.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Problemen med våld och drogförsäljning har bitit sig fast bara fyra stationer från Södermalm. Dalen är problemområdet mitt i idyllen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När en man i 20-årsåldern sköts ihjäl i Enskede i södra Stockholm i söndags uttrycktes förvåning i sociala medier. Tänk att våldet nu nått även dit, hette det. Men ett mord i bostadsområdet Dalen är tyvärr inte alls speciellt överraskande.

Redan från början gick planerna för området snett. När Stockholms stad på 1960-talet sade upp kolonisterna i Dalens koloniträdgård var tanken att bygga norra Europas största sjukhus. Men när Stockholms läns landsting bildades lades det nya storsjukhuset av rättviseskäl i Huddinge. Det aldrig byggda Enskede sjukhus fick en plats i litteraturhistorien i stället, det är där Primus Svensson vårdas i PJ Jersilds roman Babels hus.  

Blev känt för Dalen-sjukan

Efter att området legat öde i närmare ett decennium byggde allmännyttiga Svenska Bostäder det nya bostadsområdet Dalen med närmare 1 800 lägenheter mellan 1979 och 1982.

Hyresgästerna som flyttade in klagade dock på huvudvärk, hosta, eksem, allergier och ständiga förkylningar. Uttrycket “Dalen-sjukan” myntades snabbt. Det visade sig att flytspacklet som använts avgav ammoniakångor. 

Mindre än tio år efter inflyttning tvingades bostadsbolaget att sanera området för långt över en halv miljard kronor. Men det dåliga ryktet gick inte att gnugga bort. Den medelklass som man velat locka till området flyttade inte tillbaka efter renoveringen.

Området - som ironiskt nog planerats som en reaktion på miljonprogrammen - blev känt för sociala problem, rån, hot, stölder och våldsbrott. Så sent som 2014 stod Dalen med på polisens lista över områden där lokala kriminella nätverk anses ha negativ påverkan på lokalsamhället.

Det senaste decenniet har medelklassen dock börjat flytta tillbaka till Dalen. En viktig orsak är att många lägenheter har ombildats till bostadsrätter. Forskare vid KTH som har studerat flyttmönstren menar att området för många har blivit en inträdesbiljett på ägarmarknaden. Här är priserna fortfarande relativt låga och barnfamiljerna uppskattar de stora lägenheterna och de bilfria innergårdarna.

Men även om de nya invånarna gillar Dalen och uppger att utvecklingen går åt rätt håll tycker de i regel att området där de bodde tidigare var tryggare. De oroar sig främst för ungdomsgängen, knarket och otryggheten.

När det diskuteras hur Sverige ska få bukt med segregation, utanförskap och kriminalitet heter det ofta att vi behöver mer blandade stadsdelar. Jag tror fortfarande att det stämmer.

Andra mordet i Dalen i Enskede

Men fallet Dalen visar vilken uppförsbacke Sverige står inför. Området har egentligen perfekta förutsättningar för att bryta den negativa utvecklingen.

Läget är centralt, bara fyra stationer från Södermalm. Både Dalen och närområdet gentrifieras i snabb takt. I Gamla Enskede - ett par hundra meter västerut - säljs villor för 15 miljoner kronor. Norrut - på andra sidan Sofielundsvägen - har en omtalad lyxsushi öppnat en förortsfilial.

Standardförklaringen om dålig kommunal service stämmer inte heller in på Dalen. Det är tvärtom dit som boende i intilliggande områden går för författarträffar på biblioteket, för simskolan i badhuset eller för att handla i den välsorterade Ica-butiken.

Men trots de goda förutsättningarna kvarstår problem med drogförsäljning och hotfulla ungdomsgäng. Helgen mord är det andra i området på bara 14 månader. 

Skotten i Dalen är en nedslående påminnelse om hur svårt det är att få bukt med kriminalitet och gängbildningar när problemen väl har fått fäste.


Läs också:

Sluta drömma om ett nytt miljonprogram 

Lika träffsäkert som ett avsågat hagelgevär