Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Fjäska lagom för Spotify, politiker

Spotifys grundare Daniel Ek har hög profil i den politiska debatten i Sverige.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Spotify försökte stoppa finansieringen till kritiska forskare. Det som är bra för IT-företagen behöver inte vara bra för Sverige.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Spotify distribuerade i början musik helt utan tillstånd. Det var ett av budskapen när ekonomhistorikern Rasmus Fleischer i våras intervjuades i Dagens Industri om sin och forskarkollegernas kommande bok om den svenska strömningstjänsten. 

Det verkar ha fått ledningen för Spotify - som är på väg mot en börsnotering - att ilskna till. Men i stället för att kommunicera med forskargruppen valde Spotifys jurister att meddela Vetenskapsrådet, som finansierar forskningen, att bolaget var ”synnerligen bekymrat” över forskarnas arbetsmetoder och att man hoppades att rådet skulle "agera resolut".

Vetenskapsrådet tolkade detta som att Spotify ville få rådet att dra in gruppens finansiering – något bolaget förnekar. Men forskarna får behålla sina pengar och deras bok kommer att ges ut som planerat nästa år.

Google tystar kritiker

Digitaliseringen har alltid omgetts av rosaskimrande drömmar om större frihet och krossade monopol. Många av drömmarna har också slagit in. Nätet har sänkt trösklarna till många branscher, vilket lett till ökad konkurrens och lägre priser. I den uppkopplade världen är det helt enkelt de företag som har de bästa tjänsterna som vinner – inte de med bäst kontakter eller mest pengar.

Eller, så borde det i alla fall fungera. I praktiken har digitaliseringen också skapat nya monopol, ofta mäktigare än de gamla. Utvecklingen sammanfattas bäst av Abba: The Winner Takes It All.

Google har nu 88 procent av sökordsreklamen, Facebook står för 77 procent av sociala medier-trafiken och Amazon kontrollerar 74 procent av e-boksmarknaden. I klassiska ekonomiska termer är alla tre därmed att betrakta som monopolföretag, konstaterade forskaren Jonathan Taplin i New York Times i våras.

Om några konkurrenter ändå lyckas sticka upp blir de inte sällan uppköpta av IT-jättarna, som när Google förvärvade Youtube, och Facebook köpte Instagram och Whatsapp.

Historiskt har sådana monopolsituationer ofta lett till att amerikanska myndigheter gripit in för att marknaderna ska fungera bättre, på 1990-talet stämdes Microsoft för att ha inkluderat webbläsaren Internet Explorer i operativsystemet Windows.

De yngre IT-jättarna har dock hittills undkommit liknande processer i USA. Till viss del beror det säkert på att bolagen har lyckats fortsätta att framställa sig som kaxiga uppstickare snarare än mätta monopolister.

Men bolagen lägger också stora summor på lobbying. Google är inte bara det bolag som satsar mest på att påverka politikerna. Företaget ger också bidrag till en lång rad fristående organisationer och tankesmedjor.

I augusti blev det tydligt att sådana donationer kommer med ett pris. Då sparkades forskaren Barry Lynn från tankesmedjan New America efter att han hyllat EU:s beslut att bötfälla Google (företaget hävdar att man inte lagt sig i tankesmedjans arbete).

Politikerna ska värna marknaden

Spotify är förstås inte lika mäktigt som de amerikanska kusinerna. Bolaget har ännu inte gått med vinst och har dessutom flera starka konkurrenter. Men Spotify har ändå en hög profil i Sverige och grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har fått stort genomslag för sina krav på programmering i skolan och lägre beskattning för personaloptioner. Av politikerna behandlas bolaget stundtals nästan lika vördnadsfullt som Volvo gjorde på PG Gyllenhammars tid.

Men maktspråket gentemot Vetenskapsrådet är en nyttig påminnelse om att det som är bra för Spotify inte alltid är bra för Sverige.

Politikernas uppgift är att värna marknaden, inte företagen.


Replik:

Spotify: Vi har inte försökt stoppa forskning


Läs också:

Låt inte jättarna strypa nätet