Patrik Kronqvist

Feminister bör dumpa det laddade f-ordet

Publicerad

"Feministisk snöröjning? He he." I helgen rullade skratten återigen på Twitter över Karlskogas numera rikskända jämställdhetsanalys av snöröjningsarbetet.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Plogning kan framstå som ett apart ämne när häggen står i blom. Men de starka reaktionerna visar att feminismen har ett PR-problem.

Sätter man sig in i hur Karlskoga kommun förändrat snöröjningen framstår det bara som klok användning av skattepengar. Numera börjar kommunen helt enkelt med att ploga trottoarer, cykelvägar och busshållplatser. Dels eftersom det är enklare att åka bil än att gå i en decimeter snö, dels eftersom fler fotgängare än bilister skadas i halkolyckor. Förändringen gynnar kvinnor då de går och cyklar i högre utsträckning än män.

Karlskogas arbete har dock väckt hån och ilska i sociala medier och i kommentarsfält. De flesta kritiker verkar mer ha hakat upp sig vid ordet feminism än på arbetets egentliga utformning.

 

Även om jag själv är feminist var det dock inte det ordet jag främst tänkte på när den usla snöröjningen i vintras tvingade mig att gå med barnvagnen mitt i gatan på väg till förskolan. Det var ett helt annat f-ord jag ville skrika till bilisterna som tutade ilsket för att tvinga upp mig på de halvmeterhöga vallarna på trottoaren.

Oavsett om man anser att orsaken är elaka dokumentärfilmare eller att feminismen själv blivit för testuggande är backlashen från 00-talet, då det framstod som nästan alla kallade sig feminister, ett faktum. Det finns helt enkelt en stor grupp människor som ser rött när de hör ord som feminism, genus och könsmaktsordning. Man kan tycka att beröringsskräcken med den feministiska vokabulären är såväl överspänd som antiintellektuell. Men ords laddning är något man måste förhålla sig till om man vill uppnå resultat.

 

Per Schlingmanns betydelse för Nya Moderaternas framgångar må vara överskattad. Men han förstod ordens värde. "Säg inte segregation eller bidragsberoende, säg utanförskap." Så kunde Moderaterna gå från att under Bo Lundgren vara ett parti som pratar om att sänka skatter, till att under Fredrik Reinfeldt sluta prata om det - men i stället göra det.

Feminister borde köpa några konsulttimmar av Schlingmanns nya firma. För även om genusanalys är användbart för att identifiera orättvisor, betyder det inte att begreppet genus är lika effektivt när det gäller att driva igenom förändringar. Speciellt inte när debattörer använder ord som "gubbplogning" för att beskriva den gamla ordningen. Då riskerar man inte bara att alienera motormännen bakom ratten. Utan också farfar och morfar som lämnar på förskolan.

 

Att slopa f-ordet av taktiska skäl behöver inte heller vara oärligt. Förändringen av snöröjningen i Karlskoga gynnade visserligen kvinnor. Men också skolbarn, pensionärer och rullstolsburna. Därför har jag kluvna känslor inför att Vänsterpartiet i Stockholm nu uttryckligen kämpar för genusplogning enligt Karlskogamodellen. Jag stöder förslaget av hela mitt hjärta. Men är rädd för att vi får ännu en hen-debatt snarare än snöfria trottoarer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag