Just nu pågår en dramatisk strid om Storbritanniens utträdesavtal med EU. Men unionen har en betydligt allvarligare fråga än brexit att hantera:
Vad sjutton gör man med länder som struntar i reglerna utan att ha några som helst planer på att lämna klubben?
I veckan avslöjade Uppdrag granskning att flera falska sjuksköterskor har fått jobb på svenska sjukhus. Genom slagningar i offentliga register kunde reportern Karin Mattisson visa att en lång rad sjuksköterskor med examen från Rumänien och Polen hade arbetat heltid i Sverige under den tid som de påstår sig ha studerat utomlands. En jobbade som plattsättare, en annan i en inredningsbutik, en tredje med hönsuppfödning.
Falska sjuksköterskor
Personerna tros helt enkelt ha köpt sina examina för att slippa genomgå de över 4 000 utbildningstimmar som är ett krav för att bli sjuksköterska inom EU. Nu vårdar de patienter på stora sjukhus som Danderyd och S:t Göran utan att ha de formella kunskaper som krävs.
Socialstyrelsen tycker sig dock inte kunna agera mot fusket. Ett EU-direktiv förhindrar myndigheten att göra de kontroller som SVT:s reportrar har gjort. En rumänsk eller polsk sjuksköterskeexamen anses per automatik vara lika trovärdig som en svensk. Ställd inför uppgifterna om fusket uttryckte avdelningschefen på Socialstyrelsen därför bara en förhoppning om “dialog” med Rumänien och Polen. Lycka till!
Den rumänska regeringen är i full färd med att montera ned lagstiftningen mot korruption och minska rättsväsendets oberoende. I somras sparkade justitieministern den populära åklagaren Laura Codruta Kövesi som fått en lång rad ministrar och parlamentariker fällda för mutbrott.
Samtidigt har EU-kommissionen inlett en granskning av Polen efter att regeringen har låtit avsätta en rad domare i Högsta domstolen. Den nedslående utvecklingen lär knappast göra problemet med falska sjuksköterskor mindre.
EU är på väg att vakna upp till en obehaglig insikt. I kampen för att få ett EU-medlemskap var många regeringar i öst beredda till stora reformer. Men väl inne i klubben har unionen inte tillräckliga verktyg för att straffa länder som missköter sig - speciellt inte om andra EU-medlemmar håller dem om ryggen.
Korruption i EU-länder
I svenska medier brukar nedmonteringen av rättsstaten i Ungern, Rumänien och Polen främst beskrivas som ett problem för ländernas egna befolkningar. Men EU-medlemskapet gör att mutor där blir ett problem också här. Helt plötsligt kan en hönsuppfödare stå och sätta dropp på din gamla morfar.
Och det är inte bara vårdlegitimationer som svenska myndigheter förväntas godkänna. Hela EU-samarbetet bygger på tillit. Sverige är till exempel tvunget att utlämna svenska medborgare som misstänks för brott till andra EU-länder. Men kan vi med gott samvete göra det om det finns regeringar inom EU som inte ens har ambitionen att ha ett oberoende rättsväsende?
I längden är därför oviljan från regeringar i öst att följa EU:s lagar och regler ett existentiellt hot mot hela unionen.
Vad skulle egentligen hända med svenskarnas stöd för EU om en svensk patient dör efter att ha blivit felbehandlad av en falsk sjuksköterska?
På nyårsdagen tar Rumänien för övrigt över ordförandeskapet i EU.
Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av åsiktsprogrammet Ledarsnack. Denna gång med författaren Gunnar Wetterberg om skogen.
Läs också: