Patrik Kronqvist

Fällningen av Löfven kan ge högre hyror

Nooshi Dadgostar ser gärna att Stefan Löfven kommer tillbaka som statsminister.
Nooshi Dadgostar fällde Stefan Löfven på frågan om marknadshyror.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Socialdemokraternas tolkning av Januariavtalet hade kunnat ge hyresgästerna i nyproduktion lägre hyreshöjningar.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Vänsterpartiet har fällt Stefan Löfven som statsminister.

Resultatet kan bli högre hyror i nyproduktion.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

S-strategin om marknadshyror framstod som smart. På pappret skulle den ge Centerpartiet en seger, i realiteten skulle hyreshöjningarna i stället bli lägre än tidigare. Finta höger och gå till vänster. 

På måndagen satte dock Nooshi Dadgostar stopp för den S-dribblingen.

”En gräns för oss går vid punkten om marknadshyror och höjda hyror,” förklarade V-ledaren i riksdagens talarstol, strax innan hennes parti var med och fällde Stefan Löfven.

Men frågan är om Vänsterpartiet verkligen har förstått vad Socialdemokraterna försökte göra. För så som S tolkar Januariavtalet skulle hyresgästerna snarast ha blivit vinnare på reformen.

När justitieminister Morgan Johansson, S, tog emot utredningen om friare hyressättning i nyproduktion för ett par veckor sedan påstod han sig vara nöjd med resultatet – precis som en trofast vän till Centerpartiet förväntas vara.

Han meddelade dock att han hade två mindre invändningar:

Johansson ville strama upp möjligheterna för hyresvärden att höja hyran vid ”ändrade förhållanden” – till exempel när ett bostadsområde blivit mer attraktivt. Och han var negativ till fri hyressättning när hyresgäster byts ut.

I själva verket är de två punkterna helt avgörande. Om hyressättningen i princip bara är fri när den allra första hyresgästen flyttar in blir det ju inga riktiga marknadshyror.

Möjligen är det med en liknande fint som Löfven hoppas kunna lösa dagens regeringskris.

Eftersom utredningen samtidigt föreslog att hyran ska höjas i takt med konsumentprisindex (KPI) skulle resultatet med allra största sannolikhet ha blivit lägre hyreshöjningar än med det gamla bruksvärdessystemet.

Så hade åtminstone varit fallet de senaste decennierna. Mellan 2008 och 2018 steg exempelvis KPI med 9 procent samtidigt som de förhandlade hyrorna höjdes med mer än dubbelt så mycket.

Hyresgästerna hade för varje år alltså fått mer över i plånboken varje månad när hyran var betald än annars – speciellt som inkomsterna också ökar i betydligt snabbare takt än KPI.

En bieffekt skulle förstås ha varit att de svåra problem som de reglerade hyrorna gett upphov till – svartkontrakt, evighetslånga bostadsköer, svarta försäljningar, ombildningar till bostadsrätter – hade förvärrats. Men historien visar ju att sådana petitesser inte har fått socialdemokrater eller vänsterpartister att svikta i sin orubbliga tro på hyresregleringar.

Det verkligt bittra pillret ur ett vänsterperspektiv skulle i stället ha varit att Hyresgästföreningen hade förlorat makt och pengar.

Man kan invända att Centerpartiet och Liberalerna aldrig skulle ha godkänt det utfallet av punkt 44 i Januariavtalet. Men bråket kring utredningsförslaget om arbetsrätten visar att S inte tvekar att vare sig fultolka avtal eller kasta oberoende utredare under bussen om de står i vägen för socialdemokratiska intressen.

Tiden hade också talat för Socialdemokraterna. När frågan skulle ha avgjorts – någon gång i början av nästa år – hade mandatperiodens sista budget redan varit klubbad. Alla eventuella förseningar i förhandlingarna skulle också riskera att omintetgöra hela reformen – vilket också hade varit en S-seger. Vad nästa riksdag kan finna majoritet för i bostadspolitiken kan ju ingen veta.

Hur den socialdemokratiska planen hade fungerat får vi nu aldrig veta. Men möjligen är det med en liknande fint som Löfven hoppas kunna lösa dagens regeringskris.


Nordenskiöld: ”Det är ett tufft läge för Löfven”


Nordenskiöld om Löfvens chanser att återfå makten