Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Det blir ingen ny gymnasielag – det blir något ännu sämre

C-ledaren Annie Lööf tycker att det är fel att lappa och laga på gymnasielagen. Men det förslag hon nu stöder är ännu sämre.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Efter Centerpartiets u-sväng om ensamkommande kommer migrationspolitiken att bli mer av en rättsosäker popularitetstävling.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Många miljöpartister har varit arga på Centerpartiet de senaste veckorna. Det går att förstå den gröna ilskan. I april föreslog Jonny Cato, centerns migrationspolitiska talesperson, lättade försörjningskrav i gymnasielagen för ensamkommande med anledning av pandemin.

Men när den rödgröna regeringen nu i höst föreslog just detta sa C nej. På onsdagen stod det slutligen klart att det inte blir några lättnader.

Miljöpartisterna hann dock hetsa upp sig i onödan. Mindre än ett dygn efter den avgörande riksdagsomröstningen framgick det att Centerpartiet bara ville hitta en annan lagteknisk lösning för att låta de ensamkommande stanna.

”Låt ny humanitär grund gälla ensamkommande”, löd rubriken på en debattartikel från C-ledaren Annie Lööf och Cato. En mer passande rubrik hade varit: ”Det blir ingen ny gymnasielag – det blir något ännu sämre”.

Centerpartisternas argumentation går ut på att det är fel att lappa och laga på ett tillfälligt regelverk. I stället vill man öka möjligheterna för migranter som saknar skyddsskäl att få stanna på humanitär grund. Detta ska exempelvis gälla personer med svåra sjukdomar. Men C vill även att det ska omfatta ensamkommande som har haft uppehållstillstånd i Sverige.

Annie Lööf är inte helt tydlig med om undantaget enbart ska gälla de unga som kom under flyktingkrisen eller om det även ska omfatta dem som kommer till Sverige i framtiden.

Migrationspolitiken kommer bli mer av en rättsosäker popularitetstävling.

Om det bara berör de ensamkommande från 2015 är C-utspelet i princip en amnesti. Högtidsorden om att undvika den godtyckliga gymnasielagen kokar då närmast ner till att C vill flytta det tillfälliga regelverket till en ny plats i lagboken.

Om reglerna i stället ska gälla samtliga, vilket är mest troligt, är det ett grundskott mot principerna bakom den framtida migrationslagstiftningen.

Huvudregeln är att flyktingar och andra skyddsbehövande framöver ska få tillfälliga uppehållstillstånd, enligt förslaget från den migrationspolitiska kommittén. Permanent uppehållstillstånd får bara den som lär sig svenska och försörjer sig själv. Övriga förväntas underförstått återvända till hemlandet när förhållandena så tillåter. Den regeln blir dock meningslös om det i praktiken räcker med att ha bott i Sverige några år och ha en ”särskild anknytning” för att få stanna.

Migrationspolitiken blir då mer av en rättsosäker popularitetstävling, helt i linje med hur miljöpartister lyft fram svenska aktivisters band till enskilda ensamkommande som skäl till varför de bör få stanna.

Regeringen förordar tydligt att den humanitära skyddsgrunden ska gälla framöver. Det framgår av de kompletterande förslag till migrationskommitténs betänkande som regeringen skickade ut på remiss i förra veckan.

Migrationsminister Morgan Johansson, S, har tidigare velat ge sken av att det enbart handlar om mindre ändringar. Men de regler som regeringen nu vill återinföra var en viktig orsak till att Sverige tog emot 40 procent av alla ensamkommande som kom till EU under 2015. När det gäller vuxna är undantagen rentav mer generösa än vad de har varit på två decennier. 

Sveriges regelverk kommer återigen att sticka ut i EU-kretsen med det risker det medför om Turkiet åter skulle börja släppa igenom migranter i stora skaror.  

När arbetet med den nya lagstiftningen drog i gång hette det att migrationspolitiken skulle bli långsiktig och hållbar.

Nu bäddar Centerpartiet i stället för att krisen hösten 2015 kan gå i repris.