MP-språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Maja Suslin/TT NYHETSBYRÅN
MP-språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Maja Suslin/TT NYHETSBYRÅN
Patrik Kronqvist

Det är Fridolin som borde gå, inte Romson

Publicerad

Stora delar av feministiska MP vill hantera den kris som Fridolin bär det största ansvaret för genom att sparka - Åsa Romson.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Åsa Romson har gjort en rad graverande klavertramp under sin tid som MP-språkrör och statsråd. För det har hon fått stark och välförtjänt kritik, ofta på den här ledarsidan.

Efter de senaste veckornas djupa kris i Miljöpartiet reser nu en rad framstående miljöpartister avgångskrav mot henne inför partikongressen i maj.

Magda Rasmusson, fram till nyligen språkrör för Grön Ungdom, tycker att Romson ska ge plats för en starkare politiker på miljöministerposten. EU-parlamentarikern Peter Eriksson befarar att hennes låga förtroendesiffror kommer att bli ett problem i nästa valrörelse. Och partiveteranen Lennart Olsen tvivlar på att Romson kommer att kunna återvinna sitt förtroende.

Jag har själv inte lagt fingrarna emellan när jag kritiserat Romson. Men det är ändå med stigande förvåning jag noterar att avgångskraven riktas mot just henne. Miljöpartiets nuvarande kris beror inte på att Romson målat sin båt med giftig färg, att hon gått emot regeringens linje i vargfrågan eller att hon oroade sig för klimattoppmötet medan terrorattackerna i Paris fortfarande pågick.

I stället är det Miljöpartiets ideal som nu ifrågasätts i grunden. Själva kärnfrågan är om MP har dagtingat med sina demokratiska och feministiska värderingar i jakten på mångfald bland företrädarna och på fler väljare. För den krisen bär språkröret Gustav Fridolin ett betydligt större ansvar än Åsa Romson.

Hur viktig mångfaldsfrågan är för Fridolin framgår av Maggie Strömbergs nyutkomna bok om Miljöpartiet "Vi blev som dom andra". Fridolin bestämde sig inte för att kandidera till språkrör förrän han visste att Mehmet Kaplan inte tänkte ställa upp. Han ansåg att det var viktigare att en troende muslim fick bli partiledare än att han själv fick posten, skriver Strömberg.

Enligt Svenska Dagbladet fick språkrören inför regeringsombildningen välja två ministrar var. Åsa Romson valde Isabella Lövin och Per Bolund, vilka båda nu lyfts fram som starka språkrörskandidater. Gustav Fridolin å sin sida valde just Mehmet Kaplan och Alice Bah Kuhnke.

Det var Mehmet Kaplan som utlöste hela krisen med middagen där en företrädare för Grå vargarna närvarade och framför allt sin ovilja att ta avstånd från den antisemitiska organisationen Milli Görüs. Och det var när det blev känt att Kaplans nära förtrogna, partistyrelsekandidaten Yasri Kahn, vägrade att ta kvinnor i hand som krisen fördjupades.

Alice Bah Kuhnke kritiserade visserligen tidigt Kaplan för middagen med den turkiska högernationalisten. Men samtidigt har hon under sin tid som demokratiminister väckt upprördhet bland moderata muslimer genom att bjuda in och posera på foton med företrädare för radikala och starkt kritiserade muslimska organisationer.

Gustav Fridolin har också tydliga kopplingar till kretsar som nu kritiseras. Exempelvis har han tidigare agerat samtalsledare på åtminstone ett möte med organisationen Charta 2008, som i sin kamp mot mer effektiva terrorlagar har tagit in såväl islamister som jihadister i styrelsen.

De senaste veckorna har Fridolin också i flera omgångar förvärrat krisen genom klantiga uttalanden och en oförmåga att svara på tydliga värderingsfrågor.

Ändå verkar det som att inflytelserika delar av det feministiska Miljöpartiet tänker hantera den kris som Fridolin bär det största ansvaret för genom att sparka - Åsa Romson.

Det ska inte råda några tvivel om våra värderingar, upprepar nu Gustav Fridolin som en papegoja. Om han menar allvar med sin talepunkt är det betydligt viktigare att han själv avgår än att Åsa Romson gör det.

 

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel källa till påståendet om att språkrören fick välja två statsråd var till regeringen.

 

Läs också:

MP göder en farlig dolkstötslegend om Kaplans avgång

Populisten Fridolin

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag