Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Dan Eliasson borde ha vett att göra en hel pudel

Biträdande politiske redaktören Patrik Kronqvist om att Dan Eliasson lämnar sin post som generaldirektör för MSB. ”Hade han varit mer ångerfull hade han kanske kunnat rädda sitt jobb där”, säger Patrik Kronqvist.
”Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig”, förklarade Dan Eliasson för Expressen på Gran Canaria.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG EXPRESSEN
Biståndsminister Jan O Karlsson myntade uttrycket ”göra en pudel” 2002.
Foto: ERICH STERING / DN

Dan Eliassons ovilja att medge sitt misstag är minst lika vårdslöst som Las Palmas-resan i sig. Den gör det svårare att bekämpa smittspridningen i Sverige.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är lite ironiskt att det är ett socialdemokratiskt statsråd som har myntat det mest träffande uttrycket för att lägga sig platt inför kritik. S-ministrar är ju inte direkt kända för överdrivna mått av självrannsakan.

Men det var faktiskt dåvarande biståndsminister Jan O Karlsson som 2002 gjorde ”en hel pudel” och betalade tillbaka pengarna för en privat kräftskiva.

Efter Expressens många avslöjanden om hur socialdemokratiska statsråd bryter mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer har ingen av dem följt Karlssons exempel. Justitieminister Morgan Johansson sträckte sig till att det var ”oförsiktigt” att gå på mellandagsrea och statsminister Stefan Löfven sa sig förstå att ”folk reagerar” över att han sprungit i affärer.

MSB-chefen Dan Eliassons semesterresa till Kanarieöarna är förstås ett värre övertramp. Men kanske hade han ändå kunnat rädda sitt jobb om han rullat runt på rygg och blottat strupen. I stället reste han ragg:

”Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig”, förklarade Eliasson vresigt.

Efter Expressens intervju på flygplatsen på Gran Canaria framstod hans avgång mest som en tidsfråga.

Det är klart att det finns ett mått av politiskt spel bakom oppositionens kritik mot MSB-chefen. Att det handlade om en kontroversiell och S-märkt generaldirektör gjorde nog att kritiken blev extra frän.

Men det var knappast borgerligt spinn som fick New York Times att förära Dan Eliassons semester med en tweet. Det är helt enkelt så att människors förtroende för beslutsfattare är en avgörande faktor för om människor följer rekommendationerna under pandemin eller inte. Det finns det forskning på.

https://twitter.com/nytimes/status/1346212329915101186

Regelefterlevnaden bland britterna sjönk exempelvis efter att det blivit känt att premiärministerns rådgivare Dominic Cummings brutit mot pandemireglerna, skrev forskaren Daisy Fancourt i The Guardian häromdagen.

Rimligen är risken för en sådan backlash ännu större i Sverige, där pandemihanteringen hittills främst har byggt på frivillighet.

I ljuset av det framstår Eliassons ovilja att medge några som helst misstag som en minst lika vårdslös signal som semesterresan i sig. För om MSB-chefen inte ens tycker att en julresa till Las Palmas är onödig, vilka resor är det då egentligen myndigheterna tycker att svenskarna ska avstå ifrån? 

Dan Eliassons ovilja att göra en hel pudel ger regeringen uppförsbacke i smittbekämpningen.

När Dan Eliasson nu begär att få lämna posten som generaldirektör är det värt att notera att han fortfarande inte tycker att han har gjort något fel. I MSB:s pressmeddelande hänvisas bara till att reaktionerna på resan gör det svårt för myndigheten att genomföra sitt uppdrag.

Med den logiken skulle alltså mediernas rapportering vara ett värre problem än att MSB:s generaldirektör flyger utomlands för semester mitt under brinnande pandemi. 

För iva-sjuksköterskornas skull får man hoppas att Eliassons avgång får en mer normerande effekt än hans faktiska budskap.

Det brittiska exemplet ger ändå hopp om att det går att få befolkningen att ta större ansvar igen. När nya nedstängningar genomfördes under hösten ökade faktiskt regelefterlevnaden på nytt. Förhoppningsvis kan den svenska u-svängen – där lösa rekommendationer snart ersätts med böteshot – ge en liknande effekt här.

Men Dan Eliassons ovilja att göra en hel pudel ger regeringen uppförsbacke i smittbekämpningen.