Fredrik Gertten regissör för dokumentärfilmen Bikes vs Cars. Foto: Lasse Svensson
Fredrik Gertten regissör för dokumentärfilmen Bikes vs Cars. Foto: Lasse Svensson
Patrik Kronqvist

Cykellobbyn bör prata pengar – inte miljö

Publicerad

Över hela världen gör cyklister uppror mot bilens makt i städerna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den tesen driver Fredrik Gertten i dokumentären Bikes vs Cars som har biopremiär på fredag. Jag tror att han har rätt.

I filmen får vi följa Aline som kryssar mellan bilarna på Avenida Paulista i Sao Paolo. Och Dan som söker resterna efter en riven cykelmotorväg i Los Angeles. I Toronto ställer aktivister ut ännu en "spökcykel" för att hedra minnet av en ihjälkörd cyklist.

Det är en inspirerande film, även om dramaturgin är påtagligt svartvit. Gertten ställer goda aktivister mot korrupta politiker. Idealister mot cyniker. Människoliv mot profit. Folket mot företagen.

 

Visst finns det inflytelserika krafter som spjärnar emot när cyklister kräver sin rätt. Stockholms handelskammare har exempelvis i decennier bedrivit kampanj mot de flesta förslag som kräver att bilarna makar på sig en aning. Den har sagt nej till cykelbanor på Götgatan och Birger Jarlsgatan. Den försökte stoppa omvandlingen av Götgatspuckeln till gågata och har krävt att bussfilen på Liljeholmsbron ska slopas. Den var rentav negativ till fler trädplanteringar på Folkungagatan.

Men risken med att ställa idealistiska cyklister mot beräknande företag är att det kan ge intryck av att bilsatsningar faktiskt skulle vara mest lönsamma. De aktivister som Fredrik Gertten intervjuat världen över är modiga och beundransvärda. Men man får inte riktigt känslan av att de ligger sömnlösa över budgetar och tillväxtsprognoser. Snarare är det sköna typer som går på lina i parken om söndagarna.

 

Ja, ökad cykling är bra för klimatet och miljön. Och frihetskänslan när man susar förbi bilkön på Skanstullsbron är fantastisk. Men av taktiska skäl borde vi som kämpar för bättre cykelvägar prata mer om vad ökad cykling kan betyda för tillväxten.

Vinsterna för den lokala ekonomin skulle vara stora om invånarna la mindre pengar på importerad bensin och mer på restauranger och nöjen.

Samhället kan spara miljardbelopp på sjukfrånvaro och sjukvårdskostnader om folk trampar till arbetet. I Danmark räknar staten numera med några kronor i vinst för varje cyklad kilometer.

Och snabbare pendlingsresor gör att folk kan jobba - eller logga ut - i stället för att sitta i ändlösa bilköer.

 

Men trots att cyklisterna har argumenten på sin sida drar de oftast det kortaste strået i kampen om infrastrukturmedlen. Ett heltäckande regionalt cykelnät i Stockholm beräknas lågt räknat ge 13 kronor tillbaka per satsad krona. Men i stället för att snabbt bygga nätet för beräknade två miljarder kronor satsade alliansregeringen samma summa enbart på utredningen av ännu en motorvägstunnel i Stockholm.

Snarare än att måla ut företagare som ondskefulla borde de som vill se mer cykel- och fotgängarvänliga städer bygga allianser med dem som gynnas av en sådan utveckling.

För vinnare finns - även om de inte är lika välorganiserade som biltillverkarna och oljeindustrin. Det är ingen slump att Fastighetsägarna i Stockholm blivit allt mer progressiva i stadsplaneringsfrågor de senaste åren. En uteservering skapar större värden än en p-plats. Ett cykelställ ger fler kunder.

Cykelrörelsen behöver färre Kånkenryggsäckar och fler slipsar.

 

Stockholms handelskammare i replik:

Cyklisterna är sköldar i kriget mot bilarna

 

Fler ledartexter om cykling:

Cyklisterna är ju trafikens hjältar

Cyklisthatet är livsfarligt

Slappa journalister sprider cykelmyter


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag