Om konjunkturen vänder lär alla inse att regeringen inte har någon plan, skriver Patrik Kronqvist.
Om konjunkturen vänder lär alla inse att regeringen inte har någon plan, skriver Patrik Kronqvist.
Patrik Kronqvist

Bygger vi för många bostäder i Sverige?

Publicerad

Inom några få år kan Sverige på samma gång ha stor bostadsbrist och tomma lägenheter. Om konjunkturen vänder lär alla inse att regeringen inte har någon plan.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Byggs det för många bostäder i Sverige? Frågan framstår som lätt absurd i ett land där det råder brist i närmare nio av tio kommuner och där Boverket anser att det behöver byggas 600 000 bostäder på åtta år. Men flera experter varnar faktiskt för att bostadsbolag riskerar att stå med outhyrda och osäljbara lägenheter inom bara några få år.

Varningarna kommer efter att byggtakten skruvats upp mycket kraftigt på kort tid. Ifjol påbörjades över 67 000 nya bostäder i Sverige - den högsta siffran sedan 1970-talet. I år väntas siffran bli ännu högre.

Om spådomarna slår in skulle det inte vara första gången i svensk historia som en byggboom snabbt övergår i vakanser. När miljonprogrammet lanserades av Socialdemokraterna i mitten av 1960-talet ansågs det allmänt råda svår bostadsbrist. Men redan 1968 - bara tre år in på det tioåriga programmet - kom det rapporter om svårigheter att hyra ut nybyggda lägenheter. Några få år senare stod tiotusentals nya bostäder tomma runtom i Sverige.

Att jämföra dagens situation med miljonprogramstiden blir ändå skevt. De många vakanserna då berodde främst på att Medel-Svensson hellre köpte egen villa än hyrde lägenhet i en betongförort.

Tomma lägenheter OCH bostadsbrist

Nu kan vi komma att stå inför en situation där vi på samma gång har tomma lägenheter OCH en stor grupp människor som saknar bostad. Långtifrån alla har nämligen råd att bo i nyproducerade lägenheter. Det experterna oroar sig över är att det inte ska finnas tillräckligt många välbemedlade människor för att marknaden ska kunna svälja allt som byggs.

Ta Stockholms län. Här byggs mellan 25 000 och 30 000 bostäder per år och antalet fastighetsutvecklare har tiofaldigats på bara några få år. Men samtidigt har inflyttningen av inrikes födda från resten av landet nästan helt stannat av. I gruppen 24 år och äldre handlar det netto bara om några tusen per år, i Stockholms stad är det rentav fler som lämnar.

Befolkningsökningen i regionen är visserligen fortfarande kraftig. Men det beror nästan uteslutande på fler bebisar och fler invandrare. Tyvärr - för byggbolagen - kännetecknas båda grupperna av svag ekonomi.

Situationen är inte unik för Stockholm. Fastighetsanalytiker menar att risken för att nybyggda lägenheter kan komma att stå outhyrda är ännu större i landsorten där främst allmännyttiga bostadsbolag storsatsar på hyresrätter.

I Rosenbad anas dock ingen nervositet. I fredags gladde sig bostadsminister Peter Eriksson, MP, åt den höga byggtakten och tog den som intäkt för att regeringens politik fungerar.

 "Jag är glad och stolt över att bostadsbristen nu möts av en kraftig nybyggnation," skrev Eriksson.

Peter Eriksson låtsas att nyfunkistreorna med ekparkett, induktionshäll och walk-in-closets på något magiskt sätt ska komma unga och nyanlända till del.

Experternas varningar om stundande vakanser är en påminnelse om att regeringen inte har någon egentlig politik för dem som står allra längst ifrån bostadsmarknaden.

De små summor som regeringen lägger på billiga hyresrätter kommer inte dem till del, därtill står de för långt bak i bostadskön. I stället låtsas Peter Eriksson att de nyfunkistreor med ekparkett, induktionshäll och walk-in closet som marknaden spottar ur sig på något magiskt sätt ska ge nyanlända tak över huvudet.

När konjunkturen viker och byggandet bromsar in kommer alla att inse att det är ungefär lika realistiskt som trickle-down-economics.

 

Läs också:

Sluta dröm om ett nytt miljonprogram 

Riv villaidyllerna och ge plats för riktiga bostäder 

Regeringens politik är lika träffsäker som ett avsågat hagelgevär 

Kommunerna har gett upp och betalar för svartkontrakt 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag