Patrik Kronqvist

Brösttoner ökar inte förtroendet för medier

Publicerad

Att klumpa ihop seriösa mediekritiker med Trump och rasister gynnar knappast medierna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är tuffa tider för mediehusen. Redaktionerna krymper i takt med att pappersupplagorna sjunker och Facebook kniper digitala annonser. Förtroendet utmanas av fejkade nyheter, ryska trollfabriker och alternativa sajter. Och på fredag tillträder dessutom en president i USA som regelbundet attackerar journalister och som vill göra det lättare att stämma medier.

När jag läste Björn Wimans kolumn i DN Kultur i söndags nickade jag därför inledningsvis åt hans varningar. Det är högst oroväckande att Donald Trump försöker försvaga de fria medierna.

Men plötsligt gjorde så Wiman ett halsbrytande språng från Trump Tower till den egna naveln. Tydligen var det största skälet till oro ändå att Wimans eget redaktörskap har ifrågasatts i veckan.

Kritik från PJ Anders Linders

Bakgrunden är en artikel i DN där kulturskribenten Hynek Pallas kritiserade författaren Katerina Janouch för hennes uttalanden i tjeckisk tv om migrationspolitiken i Sverige. DN Kultur (liksom Expressen) följde upp artikeln genom att ställa frågor till företrädare för Janouch bokförlag om vad man ansåg om uttalandena.

Det fick PJ Anders Linder, chefredaktör för tidskriften Axess, att skriva ett argt blogginlägg där han anklagade DN för att, som han uttrycker det, "springa och tassla hos arbets- och uppdragsgivare"

Man kan tycka vad man vill om vilka frågor medier bör ställa – och till vem. Men den frågan undvek Björn Wiman helt i sin söndagskolumn. I stället jämförde han PJ Anders Linders och Katerina Janouchs reaktioner på DN:s publicering med Donald Trumps attacker mot de fria medierna.

DN:s kulturchef Björn Wiman.Foto: Julia Dansarie

Wiman försöker ge anklagelseakten en vetenskaplig aura genom att hänvisa till professor Robert Reich, som har identifierat fyra tekniker som auktoritära ledare brukar använda för att kontrollera medier. Tydligen är både Linder och Janouch skyldiga till att ha läxat upp medierna (teknik 1) och Janouch har dessutom gjort det i sociala medier (teknik 4).

Att det i detta fall inte handlar om en attack på medierna från den fria världens ledare, utan synpunkter från en barnboksförfattare respektive en tidskriftsredaktör, verkar inte bekymra Wiman. Hans slutsats är ändå att deras uttalanden "flyttar oss mot en ny tid".

Man kan förstås skratta åt närsyntheten. För det är onekligen lite komiskt att Björn Wiman anser att kritik av Björn Wiman är ett hot mot demokratin. Men hans svar gör mig snarare beklämd och bekymrad.

Björn Wiman till attack

Fram till alldeles nyligen ansågs mediekritik i breda kretsar som något positivt. Vänstertidskrifter gjorde ambitiösa granskningar av andra mediers publiceringar och på kultursidorna diskuterades mediedominansen med bekymrade miner.

Det var en god ordning. För trots alla hot mot medierna är de fortfarande en viktig maktfaktor som behöver granskas.

Nu tycks logiken dock snarare vara hämtad från en annan amerikansk president: "Antingen är ni med oss, eller så är ni med terroristerna."

När den erfarne integrationsreportern Lasse Granestrand häromåret skrev att medierna har misskött flyktingfrågan menade Expo att hans resonemang gick i linje med extremhögerns. Med hårda angrepp klumpas på så sätt seriösa mediekritiker ihop med Trump och rasister.

Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att ge de verkliga konspirationsteoretikerna vatten på sin kvarn när de dillar om "mediemörkläggningen".

 

Läs också: Vem ska betala om Sverige blir som Malmö?

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag