Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Brexit dödar S-drömmen om evigt maktinnehav

Det var länge sedan någon socialdemokrat kastade längtansfulla blickar mot de brittiska öarna. Den kaotiska brexit-processen har krossat drömmen om närmast evigt maktinnehav. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Storbritanniens premiärminister Theresa May har inte lyckats få parlamentets stöd för sitt förslag till utträdesavtal ur EU.Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Kanske kan brexit få rosorna att ge upp drömmen om ett nytt valsystem.Foto: FILIP ERLIND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns åtminstone en fördel med brexit. Vi slipper Socialdemokraternas tjat om att valsystemet måste ändras för att få ”starka regeringar”.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I den brittiska komedin ”In the Loop” tvingas en minister på samma gång hantera upptakten till en militär invasion och en väljares ilska över att en mur är på väg att rasa hemma i valkretsen. Filmen igenom är det oklart vilken fråga som egentligen är viktigast. 

Det är en skruvad beskrivning av en verklig effekt av det brittiska valsystemet. Eftersom bara en kandidat i varje valkrets får ta plats i parlamentet tvingas politikerna engagera sig mer i väljarnas vardag.

Skulle bli småpartiernas död

Fast det är inte skälet till att svenska socialdemokrater brukar vurma för systemet. Forna statsministrar som Göran Persson och Ingvar Carlsson framhåller i stället gärna att majoritetsval i enmansvalkretsar ger starka regeringar. Sett i backspegeln har de onekligen en poäng - av de senaste 23 valen i Storbritannien har alla utom fem producerat majoritetsregeringar.

Men det är heller knappast någon slump att just socialdemokrater är så ivriga förespråkare av systemet. Det skulle ju gynna partiet kraftigt. Vinnaren tar allt, övriga röster är bortkastade - i praktiken skulle det leda till småpartiernas död. Tänk vad härligt det vore att regera utan bjäbbiga liberaler och sura miljöpartister.

Kanske finns också en historisk drivkraft hos S. Sverige hade en gång i tiden majoritetsval. Men ställd inför hotet om att bli utraderade när fler arbetare fick rösträtt valde högern att driva igenom ett proportionellt valsystem. 

Någonting har dock hänt i den svenska debatten. Förr om åren kunde man i princip ställa klockan efter Ingvar Carlssons inlägg om att Sverige borde införa majoritetsval. Nu var det länge sedan någon sosse kastade längtansfulla blickar mot de brittiska öarna. Den kaotiska brexit-processen har krossat drömmen om närmast evigt maktinnehav. 

Valsystemet har bidragit till brexit-kaoset

Det finns förstås flera förklaringar till att det politiska arbetet kring Storbritanniens EU-utträde har havererat. Om inte premiärminister Theresa May hade utlyst nyval och förlorat företrädarens majoritet hade förhandlingarna exempelvis gått smidigare. 

Men det är samtidigt uppenbart att valsystemet har bidragit till kaoset. Det har alltid främjat konflikt på bekostnad av konsensus. Men det är som om det draget har förstärkts av den kompromisslösa samtiden (samma tendenser finns också i USA som har ett likartat system).

Hellre än att acceptera plågsamma eftergifter i Europafrågan har ministrar gjort strömhopp från Mays regering i försök att säkra sina egna parlamentsplatser. 

Och Theresa Mays huvudfokus har varit att ena Tory-partiet - inte landet. Det är först nu, när Storbritannien egentligen redan skulle ha lämnat EU, som May har sträckt ut en hand till oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Det är så dags.

Visst kan vi svenskar med rätta klaga på den utdragna regeringsbildningsprocessen och det urvattnade januariavtal som blev resultatet. Men i Sverige kunde fyra partier till slut ändå samla sig kring en lösning. I Storbritannien - som brukade prisas för sina starka regeringar - lyckas politikerna inte komma överens om någonting.

Hur destruktivt brexit än är finns åtminstone en fördel. Vi slipper Socialdemokraternas eviga tjat om att reglerna måste skrivas om till deras fördel.

Vart tar EU vägen efter brexit? Statsvetaren Göran von Sydow reder ut i Ledarsnack nedan.

Vart tar EU vägen efter brexit? Statsvetaren Göran von Sydow reder ut i Ledarsnack.