Patrik Kronqvist

Blunda inte för en unken kvinnosyn

Övergreppen i Köln vittnar om en vidrig kvinnosyn.

Den måste bekämpas även i Sverige.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

En våg av sexuella trakasserier. Och minst en våldtäkt. Efter några dagars inledande medietystnad har den kaotiska nyårsnatten i Köln blivit en världsnyhet. Brotten är inte ovanliga i sig. Det som chockerar är snarare platsen, tillvägagångssättet och skalan.

Övergreppen skedde helt ogenerat framför centralstationen och Kölnerdomen. Där omringades kvinnor av grupper av män, främst av nordafrikanskt ursprung, som tafsade på dem. Fler än 100 kvinnor har hittills anmält att de blivit utsatta för övergrepp. Det hela påminner starkt om det som drabbade många kvinnor på Tahrirtorget i Kairo under den arabiska våren.

Men även i Sverige har flickor på liknande vis omringats av grupper av tafsande män. I Kalmar har nio flickor anmält att de utsatts för sexuellt ofredande under nyårsnatten, men fler anmälningar är på väg, enligt DN. Även här har övergreppen skett mitt i staden och enligt polisen talade merparten av förövarna inte svenska.


Händelserna i Köln har lett till en livlig debatt i Tyskland om värderingar och kvinnosyn kopplade till invandring. Det är frågor som vi borde debattera även i Sverige.

Sverige kallas ibland för "Landet lagom". Men i själva verket bor vi i världens mest extrema land, enligt World Values Survey. WVS mäter värderingar hos invånare i olika länder längs två axlar: överlevnad/självförverkligande samt traditionella/sekulära.  Svenskarna är både det mest sekulära folket och det som värderar självförverkligande högst av alla.


Länder varifrån Sverige nu har historiskt hög invandring, främst av män, befinner sig på den rakt motsatta sidan av diagrammet. Där är attityderna till kvinnors och homosexuellas fri- och rättigheter väsensskilda från dem i Sverige.Lika fel som det är att dra alla individer i en grupp över en kam, lika naivt är det att tro att alla som kommer till Sverige blir goda feminister så fort de passerat Öresundsbron.

Värderingsskillnader är dock sällan något som kopplas till integrationsfrågan, vilket påpekats av Naomi Abramowicz (GP 22/12-15). Tvärtom har Sverige en lång historia av att sopa allvarliga problem kopplade till värderingar och invandring under mattan. Ofta har det motiverats av en vilja att inte göda främlingsfientliga krafter. Men resultatet är förödande.


Denna förnekelsekultur har drabbat judar i Malmö som har fått höra företrädare för kommunen som relativiserar de många hatbrotten mot dem. Den har drabbat kvinnor i förorten som har anklagats för ryktesspridning när de försökt larma om religiöst förtryck i sina bostadsområden. Och den har drabbat invandrarungdomar vars berättelser om hedersvåld länge inte togs på allvar.

Förbundskansler Angela Merkel har sagt att gärningsmännen i Köln måste bestraffas oavsett härkomst. Det är en självklarhet. Men unken kvinnosyn kan inte bara bekämpas via rättsväsendet.

Det svenska samhället, från Migrationsverket till skolan, måste tydligt stå upp för normerna om jämställdhet och tolerans. Att vi själva inte har nått hela vägen och fortfarande har problem med osakliga löneskillnader, våldtäkter och män som slår ihjäl sina fruar är inget skäl att inte försvara de friheter vi faktiskt har vunnit.


Läs också:

Iskallt kvinnosvek av vänstern


Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor