Patrik Kronqvist

Blunda inte för en unken kvinnosyn

Publicerad

Övergreppen i Köln vittnar om en vidrig kvinnosyn.

Den måste bekämpas även i Sverige.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

En våg av sexuella trakasserier. Och minst en våldtäkt. Efter några dagars inledande medietystnad har den kaotiska nyårsnatten i Köln blivit en världsnyhet. Brotten är inte ovanliga i sig. Det som chockerar är snarare platsen, tillvägagångssättet och skalan.

Övergreppen skedde helt ogenerat framför centralstationen och Kölnerdomen. Där omringades kvinnor av grupper av män, främst av nordafrikanskt ursprung, som tafsade på dem. Fler än 100 kvinnor har hittills anmält att de blivit utsatta för övergrepp. Det hela påminner starkt om det som drabbade många kvinnor på Tahrirtorget i Kairo under den arabiska våren.

Men även i Sverige har flickor på liknande vis omringats av grupper av tafsande män. I Kalmar har nio flickor anmält att de utsatts för sexuellt ofredande under nyårsnatten, men fler anmälningar är på väg, enligt DN. Även här har övergreppen skett mitt i staden och enligt polisen talade merparten av förövarna inte svenska.

 

Händelserna i Köln har lett till en livlig debatt i Tyskland om värderingar och kvinnosyn kopplade till invandring. Det är frågor som vi borde debattera även i Sverige.

Sverige kallas ibland för "Landet lagom". Men i själva verket bor vi i världens mest extrema land, enligt World Values Survey. WVS mäter värderingar hos invånare i olika länder längs två axlar: överlevnad/självförverkligande samt traditionella/sekulära. Svenskarna är både det mest sekulära folket och det som värderar självförverkligande högst av alla.

 

Länder varifrån Sverige nu har historiskt hög invandring, främst av män, befinner sig på den rakt motsatta sidan av diagrammet. Där är attityderna till kvinnors och homosexuellas fri- och rättigheter väsensskilda från dem i Sverige.Lika fel som det är att dra alla individer i en grupp över en kam, lika naivt är det att tro att alla som kommer till Sverige blir goda feminister så fort de passerat Öresundsbron.

Värderingsskillnader är dock sällan något som kopplas till integrationsfrågan, vilket påpekats av Naomi Abramowicz (GP 22/12-15). Tvärtom har Sverige en lång historia av att sopa allvarliga problem kopplade till värderingar och invandring under mattan. Ofta har det motiverats av en vilja att inte göda främlingsfientliga krafter. Men resultatet är förödande.

 

Denna förnekelsekultur har drabbat judar i Malmö som har fått höra företrädare för kommunen som relativiserar de många hatbrotten mot dem. Den har drabbat kvinnor i förorten som har anklagats för ryktesspridning när de försökt larma om religiöst förtryck i sina bostadsområden. Och den har drabbat invandrarungdomar vars berättelser om hedersvåld länge inte togs på allvar.

Förbundskansler Angela Merkel har sagt att gärningsmännen i Köln måste bestraffas oavsett härkomst. Det är en självklarhet. Men unken kvinnosyn kan inte bara bekämpas via rättsväsendet.

Det svenska samhället, från Migrationsverket till skolan, måste tydligt stå upp för normerna om jämställdhet och tolerans. Att vi själva inte har nått hela vägen och fortfarande har problem med osakliga löneskillnader, våldtäkter och män som slår ihjäl sina fruar är inget skäl att inte försvara de friheter vi faktiskt har vunnit.

 

Läs också:

Iskallt kvinnosvek av vänstern

 

Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag