Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Bert är bättre än gympasalar

Jonas Sjöstedt tvekar, men för asylsökande är nog valet mellan en tältsäng i en idrottshall och att bo på ett Bert Karlsson-hem rätt enkelt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

En granne knackade oroligt på dörren. Hon hade hört rykten om att Bert Karlsson skulle öppna asylboende i det lilla samhälle där jag brukar tillbringa mina somrar. Och mycket riktigt, den gamla skivbolagskungen och partiledaren planerar att hyra hela det gamla Spa-hotellet som slog igen i våras.

Samma sak händer nu på många platser i Sverige. Nedlagda sanatorier, konferenshotell och pensionat omvandlas i snabb takt till tillfälliga boenden för asylsökanden.

Anledningarna är flera. Flyktingströmmarna har blivit kraftigare än förutspått, allt färre asylsökande ordnar sitt eget boende och dessutom sitter tusentals personer med uppehållstillstånd kvar hos Migrationsverket i väntan på kommunplacering.

Fram till i helgen handlade debatten om de tillfälliga boendena främst om att kommunerna informeras för sent, om en eller annan orolig granne och om att nydemokrat-Bert är med och tjänar pengar.

Men i sitt sommartal hemma i Umeå i söndags försökte Jonas Sjöstedt öppna upp en ny front i vinstdebatten. Det är fel med vinst i flyktingmottagandet, menade vänsterpartiledaren och dundrade mot en "industri där några tjänar miljoner på att flyktingar behöver tak över huvudet".

I början av 1990-talet utlöste krigen på Balkan en gigantisk flyktingkatastrof. Under våren och sommaren 1992 tvingades dåvarande Invandrarverket till och med att inkvartera bosnier i gymnastiksalar för att de skulle få tak över huvudet.

Men trots att antalet asylsökanden i dag är fler och att bostadsbristen är betydligt värre behöver människor inte längre sova mellan ribbstolar och plintar. En stor anledning till att Migrationsverket klarat den senaste tidens anstormning är snabbfotade entreprenörer som Bert Karlsson som ser affärsmöjligheter.

Situationen är långtifrån ideal. Det bästa vore om människor kunde lämna Migrationsverkets boenden direkt när de får uppehållstillstånd och därmed ge plats åt en ny asylsökande. Och om Migrationsverket bedömer att behovet kommer att bestå finns det anledning att pröva förslaget om att verket ska kunna driva boenden i egen regi. Av medierapporter att döma tycks det också finnas skäl att förbättra kontrollerna för att komma åt enskilda boenden med undermålig standard.

Att Bert Karlsson och hans konkurrenter kan tjäna pengar beror dock inte på att de bedriver någon slags rovdrift utan att de löser ett akut problem. Asylsökande, i många fall traumatiserade av krig, slipper därmed att bo på tältsängar när de ska inleda sina nya liv i Sverige. Då borde det vara strunt samma om entreprenörernas drivkraft är chansen till vinst.

Det tycker dock alltså inte Jonas Sjöstedt. I ett första steg för att stampa ut vinstmöjligheterna ur flyktingmottagandet vill Vänsterpartiet låta Statens Bostadsomvandlings AB bygga 3 000 flyktingbostäder på tre år. Det alltså i en tid när Sverige tar emot omkring 2 000 personer - i veckan. De asylsökande är säkert tacksamma.

Vinstmotståndet har onekligen gett Vänsterpartiet vind i seglen i årets valrörelse. Väljarna tycks trötta på avarter som glädjebetyg, räntesnurror och rea på vårdcentraler. Frågan är om väljarna också sväljer det benhårt ideologiska motstånd mot vinst som Jonas Sjöstedt nu ger uttryck för i frågan om flyktingmottagande.

För vad är egentligen nästa steg om det privata näringslivet inte ens kan anförtros uppgiften att snabbt ordna fram tillfälliga sängplatser? Statliga hotell för offentliganställda på tjänsteresa?