Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Behandla inte äldre som barn

Verklig respekt är ofta en bristvara i bemötandet av gamla människor i Sverige.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Jag är så jävla trött på alliansen", säger "Inga, 94" i ett Youtubeklipp som nu sprids snabbt på nätet. Och hon hyllas närmast unisont.

"Bäst hittills i valrörelsen", tycker Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.

Min första reaktion var också positiv: Vilken härlig krutgumma! Sen lyssnade jag närmare på vad hon faktiskt säger: "Jag mår direkt illa". "När jag ser dom i tidningarna river jag sönder dom". "Nästa steg är rena avgrunden om vi har dom kvar".

 

Sammanfattningsvis en 39 sekunder lång spya. Ungefär som en dålig dag på Twitter. Det enda ovanliga är avsändarens höga ålder.

Det isar lite i magen när jag skriver de raderna. Spontant känns det respektlöst att kritisera en 94-åring som deltar i den politiska debatten. Men verklig respekt visar man först när man tar någons argument på allvar.

Verklig respekt är dock ofta en bristvara i bemötandet av gamla människor. Klippets stora spridning avslöjar en motsägelsefull syn. Å ena sidan ses äldre som ett slags goda och visa orakel (Inga ser igenom alliansen och vågar säga sanningen). Å andra sidan betraktas de lite som barn som man inte kan ha höga förväntningar på (en 44-åring hade knappast hyllats för samma uttalanden).

 

Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair behandlar synen på pensionärer i sina memoarer:

"En av de största myterna i mänsklighetens historia är att när människor blir äldre, så blir de också vänligare och tålmodigare. // Det är inte min erfarenhet. Vilken amfetaminpumpad rottweiler som helst kan bete sig mer älskvärt än en förorättad pensionär."

Det är en fyndig formulering. Men i verkligheten är äldre naturligtvis som folk är mest. Det är därför det är så tragiskt att pensionärer som kanske bara några år tidigare haft ansvarsfulla jobb numera enbart värderas utifrån sin ålder. "Vad roligt att tant har en politisk åsikt".

Det tycks mig nästan som att videoklipp med äldre sprids av samma anledning som filmer med apor som åker Segway - förutom att de betraktas som gulliga gör de något oväntat. I detta fall är det ovanliga sorgligt nog att Inga pratar politik.

 

Visserligen är pensionärerna en stor och viktig väljargrupp. Annars skulle det inte utlovas sänkt skatt från höger till vänster. I kampen om de politiska posterna i Sverige är seniorerna dock iskalla. Trots att riksdagsledamöterna i genomsnitt är yngre än de som röstar är det ungdomar som Socialdemokraterna nu kvoterar in på sina valsedlar. Förstagångsväljarna prioriteras framför sistagångsväljarna.

Detsamma gäller i den politiska debatten. När tidningen Fokus under Almedalsveckan arrangerade ett samtal med utrikesminister Carl Bildt och Zbigniew Brzezinski, tidigare säkerhetsrådgivare åt president Carter, klagade en bekant på att det bara var män som pratade.

När jag lyssnat en stund till Brzezinskis hesa gammelmansröst slogs jag av något annat: han hade aldrig fått stå på scen om han varit svensk. En 86-åring som bedöms för vad han säger, fullständigt otänkbart. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan Carl Bildt slutar få kritik för vad han twittrar och i stället får översvallande beröm enbart för att han har ett konto.

 

Jag är själv en del av problemet. När äldre i min närhet sagt saker jag inte håller med om har jag ofta lett överseende, tänkt att de ju är gamla. För det skäms jag nu. Äldre bör visas respekt och i det ingår att deras argument bemöts.

Om jag blir 94 år hoppas jag att barnbarnen klipper till mig verbalt i stället för att klappa mig på huvudet.