Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Begrav inte lärarna i pappershögar, Fridolin

Med akut lärarbrist borde det vara en no-brainer att avlasta lärarna mycket pappersarbete. Men i stället vill utbildningsministern skruva upp kraven.
Foto: Olle Sporrong

I tider av stor lärarbrist är det ett huvudlöst slöseri att låta utbildade pedagoger drunkna i pappersarbete.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Quoi?" När jag gick på franskt gymnasium fick jag snabbt och bryskt lära mig att lärarna var komplett ointresserade av mina frånvarointyg och ledighetsansökningar. Lärarna var där för att sköta undervisningen. Resten fick administratörerna på "Vie Scolaire" hand om.

Det var dit man gick om man behövde ett betygsutdrag eller ville be om ledigt. Och när jag en solig vårdag skolkade för att åka till Toulouse och strejka med tiotusentals andra gymnasister - oklart mot vad - skickade "Vie Scolaire" snabbt en frånvarorapport till min värdfamilj.


Lärarna får sköta administration

Sverige lider i dag av väldig lärarbrist. I juni larmade Arbetsförmedlingen om att nio av tio grundskolor har brist på utbildad arbetskraft. Och den kraftiga befolkningsökningen i kombination med stora pensionsavgångar de kommande åren gör att bristen väntas bli än värre.

Malmö stad räknar till exempel inte längre med att kunna rekrytera tillräckligt med utbildad personal.

"Det finns inte så många lärare på arbetsmarknaden i Sverige. Vi skulle behöva rekrytera hälften av alla som kommer ut som färdiga förskollärare och lärare för att täcka vårt behov. Kompetenförsörjningen i Malmös skolor är en rysare", förklarar grundskoledirektören Anders Malmquist i den nyutkomna reportageboken Framtidsstaden.

Malmö försöker därför locka andra yrkesgrupper, som bibliotekarier, socionomer och logopeder till skolan. Och stadens ledning efterlyser korttidsutbildningar för jobb inom skolan samt fler lärarassistenter.

I detta akuta läge borde det förstås vara en no-brainer att avlasta lärarna alla sysslor som inte rör själva kärnuppdraget: att planera och leda undervisningen. Men i stället beskriver forskare hur nya administrativa pålagor tar så mycket tid för lärarna att centrala uppgifter som planering, rättning och bedömning trängs undan och får skötas på kvällar och helger.

Vissa politiska åtgärder har visserligen vidtagits de senaste åren för att dämpa dokumentationshysterin. Men samtidigt kommer hela tiden nya förslag som skulle öka administrationsbördan.

Gustav Fridolin, som i opposition ofta gick till storms mot att alla de blanketter som lärare tvingas fylla i, tycks som utbildningsminister i stället skruva upp dokumentationskraven.

Närstuderar man utredningsförslaget till hans omhuldade "läsa-skriva-räkna-garanti" är det exempelvis uppenbart att den kommer att kräva mycket administrativt merarbete av lärarna - och det utan att skolan tillförs mer resurser.

Så sent som häromveckan lovade Gustav Fridolin också krafttag mot skolket. Lösningen? Mer av dokumentation, förstås.


Anställ administratörer

Så hur kan man frigöra mer tid för undervisning för lärarna?

För det första måste politiker och myndigheter besinna sig när det gäller kraven på dokumentation. Om en ny uppgift åläggs skolan, måste minst en annan tas bort.

Men framför allt bör huvudmännen anställa personal som, precis som i Frankrike, kan avlasta lärarna. Det kan också tillföra skolan kompetens som den saknar.

När sajten KIT häromåret berättade om hur en utsatt Norrköpingsskola förbättrat resultaten framhöll rektorn anställningen av kaféföreståndaren Joerg, som talar arabiska och kurdiska, som en nyckelåtgärd.

Joerg tog snabbt på sig uppgiften att ringa runt till alla föräldrar vars barn saknades i skolan – med resultatet att skolket minskade betydligt.

Tänk, om vi låter lärare vara lärare kanske vi rentav kan locka tillbaka en del av dem som flytt yrket.


Läs också:

Föräldrar, sluta sabotera skolan


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.