Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Bagatellisera inte kungens övertramp

Det är naivt att rycka på axlarna åt monarkens försök att stoppa bygget av nya Nobel Center.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

På onsdagen besökte kungen och drottningen Blasieholmen i centrala Stockholm.

Men kungen undvek skickligt alla frågor om det kontroversiella Nobel Center som är tänkt att byggas bakom Nationalmuseum.

"Vi har noterat att det finns en politisk debatt om projektet. Som statschef vore det därför olämpligt av mig att uttala mig i frågan. Vi kommer förstås att ställa oss bakom det som politiken och juridiken till sist beslutar", sa kungen.

Inte.

Men något i den stilen borde Sveriges monark sedan 43 år naturligtvis ha svarat när han fick frågor om projektet. Striden om Nobel Center är djupt infekterad och därtill har kommunfullmäktige i Stockholms stad fattat beslut i frågan. Nu väntar troligen åratal av domstolsprocesser.

Men i stället låter sig kungen alltså fotograferas framför det tullhus som enligt planerna ska rivas. Innan han slänger ett vedträ större än det planerade centret på debattbrasan beklagar han sig dock lustigt nog över att projektet har lett till en så animerad debatt. Som om statschefens plötsliga inhopp skulle gjuta olja på vågorna.

I sin kritik går statschefen från det lilla till det stora. Han tycker att Tullhuset skulle passa som restaurang "med en park framför". Nobel center borde vara mindre och eventuellt vridas åt något annat håll. Därtill tycker kungen att fasadfärgen är "väldigt dominant".

För ett ögonblick kan man tänka sig hur Gustav III måste ha sett ut när han granskade ritningarna till Haga slott.

Innan kungen hinner uttala sig om hur många cykelställ som är lämpliga på platsen och huruvida toaletterna ska vara könsneutrala hejdar sig statschefen dock. Själva formen på huset, säger han sig vägra att kommentera. "Jag kan inte diskreditera allting här".

Lika finkänslig är dock inte drottning Silvia. Hon tyckte det är "lite märkligt att en arkitekt gör ett sådant förslag". Hon föreslår för övrigt – två gånger – under intervjun att frågan ska lösas med "ett referendum", det vill säga en folkomröstning. I själva sakfrågan är kungen dock glasklar. Han tycker att man ska vara lyhörd för kritiken "och rucka på det här".

■■ Jag är republikan. Till vardags har jag dock lika ljumma känslor för den republikanska kampen som det Socialdemokratiska arbetarepartiet. Att den opolitiska rollen som statschef går i arv framstår kort sagt inte som ett problem som fordrar akuta åtgärder.

Men det bygger på att rollen verkligen är opolitisk. Det finns i dag gott om debattörer som tycker att kungens uttalanden inte är så farliga. Men vilka är det som kungen tycker ska vara "lyhörda"? De folkvalda politikerna? Domstolarna? Är det de som borde "rucka på det här"?

Eller är kungens uppmaning riktad till de stiftelser som finansierar Nobel center och som kungahuset brukar samarbeta med?

För DN Kultur är detta förstås ett scoop. Att kungen uttalar sig har stort nyhetsvärde - inte minst på grund av omdömeslösheten. Men Maria Schottenius intervju ger ändå dålig smak i munnen.

För själv har hon tidigare skrivit inte mindre än två krönikor där hon dömer ut Nobel Center OCH uppmanar kungen att sjunga ut i frågan. Iförd reporterhatt och på nyhetsplats ställer hon därför föga förvånande inte en enda kritisk fråga till kungen.

I stället undrar hon om kungen inte borde engagera sig i ännu fler frågor. Därefter vinkar hon farväl till kungaparet med orden "vi får hoppas att frågan ska lösas till det bästa för Stockholm".

Det bästa för både Sverige och kungen vore dock om han slutade extraknäcka som politiker.


Läs också: 

Sätt inte krokben för Nobelmuseet


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.