Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Även V borde få löpa gatlopp för sitt Putinfjäsk

Varför får inte V-ledaren Nooshi Dadgostar tuffa frågor om partikamratens gullande med den ryska regimen?
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Putin-regimen har hållit liv i Sovjetunionens gamla relationer med tidigare kommunistpartier, i V:s partigrupp i Europaparlamentet vimlar det av Kremltrogna.
Foto: TASS / MIKHAIL KLIMENTYEV/ïðÅññ-ñ SIPA USA

Det är märkligt tyst om att en vänsterpartist planerade att hålla ett insmickrande fredssamtal med Rysslands ambassadör. Hur hade det låtit om en sverigedemokrat gjort samma sak?


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Smaklösheten är monumental.

Samtidigt som Putin-regimen fängslar oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, misshandlar fredliga demonstranter och ockuperar stora delar av Ukraina bjöds Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev in till Delsbo för ett samtal med Gudrun Schyman.

Ämnet: ”Dialogens avgörande betydelse för fred”.

På inbjudan till ”Hudiksvalls fredsdagar” stod såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet som medarrangörer. Men när lokaltidningen Hela Hälsingland började ställa frågor tog MP i Hudiksvall avstånd från arrangemanget och menade att man hade varit ovetande om att den ryske ambassadören skulle bjudas in.

Förklaringen från Vänsterpartiet i Nordanstig var desto märkligare. Ordföranden Petra Modée hävdade att partiet inte tackat ja till att vara medarrangör men att hon själv lovat att leda samtalet med Schyman. Däremot sa hon sig inte minnas om hon fått information om att även Viktor Tatarintsev skulle delta.

På hennes egen Facebooksida framgick dock att hon kände till att ambassadören var inbjuden. Modée gjorde sig då oanträffbar för journalister och ställde in sin medverkan.

Hela Hälsingland har skrivit flera texter om saken, både på nyhetsplats och på ledarsidan, och moderaterna Hans Wallmark och Pål Jonson har föredömligt försökt bilda opinion i frågan. Men i övrigt har det varit märkligt tyst om vänsterns Putinfjäsk i medierna. 

Mediernas tystnad om Putinkramarna till vänster är ett säkerhetsproblem.

Stormningen av Kapitolium i januari utlöste ju annars en spänstig debatt om demokratisynen i svenska partier på högerkanten. Så varför får inte V-ledaren Nooshi Dadgostar tuffa frågor om partikamratens gullande med den ryska regimen?

I fall en sverigedemokrat hade tackat ja till att leda ett inställsamt samtal med Ungerns ambassadör om, säg, ”pressfrihetens avgörande betydelse för demokrati” är det svårt att tro det hade stannat vid ett fåtal artiklar i lokaltidningen.

Möjligen anser man att Petra Modée blott är en obetydlig lokalpolitiker. Men när lokala sverigedemokrater gör bort sig brukar det ju anses ha högt nyhetsvärde av riksmedier.

Inbjudan till samtalet mellan Viktor Tatarintsev och Gudrun Schyman i Delsbo.

En annan invändning skulle kunna vara att agerandet från Vänsterpartiet i Nordanstig inte kan anses vara typiskt för V i stort. Men det håller inte heller. Klassiska kålsuparteorier om att Natos militärövningar skulle vara lika illa för spänningarna i Europa som Rysslands aggressiva agerande hittade exempelvis in i partiets senaste valplattform.

Det är ett välkänt faktum att den ryska regimen aktivt försöker knyta band med högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i Europa. Ett av syftena är att splittra EU-kretsen i synen på sanktioner mot Ryssland. 

På Expressens ledarsida har vi därför genom åren skrivit flera kritiska texter när Sverigedemokraterna har närmat sig Putin-regimens positioner. Det är vår övertygelse att sådan uppmärksamhet stärker Sveriges motståndskraft mot ryska desinformationsförsök.

Men av någon anledning är det mindre omskrivet att Ryssland även har hållit liv i Sovjetunionens gamla relationer med tidigare kommunistpartier, i V:s partigrupp i Europaparlamentet vimlar det av Kremltrogna

Kontakterna med den så kallade fredsrörelsen – som Rysslands ambassadör drog nytta av i helgen – är av ett lika gammalt datum.

Mediernas tystnad om Putinkramarna till vänster är ett säkerhetsproblem.


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.