Patrik Kronqvist

Även här är muslimer offer för fanatikerna

Publicerad

Svenska muslimer drabbas ofta hårdast av fundamentalister som vill styra över andras liv.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Övningsgranater i östra Paris, skottlossning i Provence, avhuggna grishuvuden på Korsika och misstänkt mordbrand i Aix-les-Bains. Ökningen av islamofobiska attacker mot moskéer i Frankrike efter attentatet mot Charlie Hebdo är oroande.

Men debatten efter dådet ger ändå hopp om att försöken att så split mellan olika grupper inte kommer att lyckas. Visst finns det exempel på dumheter, men överlag framstår diskussionen som betydligt smartare än efter 11 september.

När en imam exempelvis ville ta avstånd från dåden i Frankrike i Studio Ett kom motfrågan snabbt från programledaren: "Varför känner du att du måste göra det?"

De flesta tycks inse att detta inte är en civilisationernas kamp mellan islam och väst, utan att jihadisterna tvärtom är ett hot mot alla. Många har också klokt påpekat att merparten av alla offer för det islamistiska våldet själva är muslimer.

Även i Sverige är det ofta muslimer eller personer med muslimsk bakgrund som drabbas värst när fundamentalister vill styra över hur människor lever sina liv - om än inte med Kalasjnikovs.

 

I Stockholmsförorten Tensta har mer konservativa och fundamentalistiska muslimska grupper fått större inflytande de senaste 15-20 åren. Därmed har konserterna blivit färre, kjolarna längre och kvinnornas kafébesök mer sällsynta. Det menade Nalin Pekgul, tidigare S-politiker och Tenstabo sedan 1980, när jag intervjuade henne i höstas för ledarredaktionens podcast.

Pekgul berättade upprört om en tolvårig flicka med slöja som fick frågan om varför hon är naken för att hon bär jeans. Om kvinnan som fick glåpord kastade efter sig när hon åt ett äpple under ramadan. Och om den bangladeshiske mannen som går upp i ottan och tvättar för att tvättstugan numera betraktas som kvinnornas område.

En av hennes berättelser etsade sig fast extra tydligt hos mig. Den om den syriske gamle mannen som tog sin döende hustru på en promenad för att hon skulle få frisk luft och som fick höra fundamentalister skrika efter henne: "skäms du inte gamla kärring, gå utan sjal".

 

Nalin Pekgul är hård i sin kritik av svenska politiker som hon menar bidragit till att friheten minskat för många människor i Tensta och andra förorter. Ibland är hon närmast oförsonlig. Som i sina attacker mot bostadsminister Mehmet Kaplan, MP. Jag förstår att hon väcker känslor.

Men Pekguls röst är viktig i en tid när många svenskar radikaliseras och reser till Syrien och Irak för att strida med jihadistgrupper som IS.

En del tycks dock tycka att hon inte bör uttala sig överhuvudtaget. När det började brinna i en moské i Eskilstuna på juldagen skrev jag en bloggpost om hur staten måste hjälpa till att skydda moskéerna.

 

Då svarade Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, snabbt att jag inte var trovärdig i frågan. Genom att jag intervjuat Pekgul hade jag bidragit till att muslimer utsattes för hatbrott och diskriminering, skrev han på organisationens hemsida.

Att både bekämpa islamofobi och samtala med en muslim som kritiserar mer konservativa muslimer är tydligen inte möjligt.

I beg to differ.

I själva verket närs islamofoberna och fundamentalisterna av varandras framgångar. Därför finns ingen motsättning mellan att försvara Nalin Pekguls rätt att inte bära slöja - och att värna hennes mors rättighet att göra just det.

Att låta rädslan för islamofobi tysta kritik mot fundamentalisterna vore tvärtom ett svek mot Sveriges muslimer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag