Patrik Kronqvist

Att våga ändra åsikt är ett tecken på styrka

Den liberala skribenten Mattias Svenssons ärlighet i den svåra migrationsfrågan visar vägen mot en smartare debatt.
Tino Sanandaji är nationalekonom och författare till "Massutmaning: ekonomisk politik mot utanförskap & antisocialt beteende".

Den liberala skribenten Mattias Svenssons ärlighet i den svåra migrationsfrågan visar vägen mot en smartare debatt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Boken tvingar mig att tänka om på ett antal punkter." Meningen som kommer mitt i artikeln på Aftonbladets kultursida innehåller bara tio ord. Ändå var jag tvungen att läsa om den ett par gånger för att verkligen kunna ta in det ovanliga budskapet.

Visst känner jag liberalen Mattias Svensson som en hederlig skribent. I sin bok om miljöpolitik som kom för ett par år sedan bekände han att han inledde sin skribentkarriär med att döma ut sopsortering. Ändå slås jag av ärligheten i hans recension av Tino Sanandajis omdiskuterade bok om asylinvandringen: "Massutmaning".

Mattias Svensson är ärlig

För Svensson tvekar inte att erkänna att läsningen har fått honom att omvärdera några av sina ståndpunkter. "Låt mig nämna två," skriver han:

"1: Sverige kan i mindre omfattning än jag trott och hoppats öka hur många som kan asyl- och anhöriginvandra ens med önskvärda reformer på arbets- och bostadsmarknaden.

2: Rika välfärdsstater har svårt att ta emot ens en liten andel av alla människor på flykt från fattigare länder."

Det är förstås sprängstoff för att komma från en skribent som har gjort sig känd som en stridbar förkämpe för öppna gränser och en ytterst generös flyktingpolitik. 

Det mest uppseendeväckande är dock inte själva sakinnehållet, att man ändrar åsikt om vad som är möjligt behöver inte betyda att man har ändrat övertygelse om vad som är önskvärt (även om många i debatten försöker låtsas som motsatsen).

Det som verkligen sticker ut är det raka medgivandet: "Jag har ändrat mig". 

I den riktiga världen ändrar sig förstås människor hela tiden – som tur är. Om människan, ställd inför ny kunskap och nya fakta, inte hade haft förmågan att byta åsikt skulle vi aldrig ha kommit speciellt långt som art.

Men i den dagspolitiska debatten anses det märkligt nog fint att "stå fast" vid sina åsikter, även om omständigheterna förändras dramatiskt. De stora positionsförändringar som äger rum sker därför ofta till synes omärkligt. Helt plötsligt ploppar en politiker okommenterat upp på en ny plats på spelplanen. Det gör vissa politiska förändringar närmast obegripliga - och göder sannolikt politikerförakt.

Tino Sanandaji om Massutmaning

Ett annat debattknep, som inte minst varit vanligt i diskussionen om Tino Sanandajis bok, är att rikta in sig på person snarare än på sak. Artiklar och böcker bedöms efter författarens (förmodade) uppsåt snarare än det faktiska sakinnehållet. Det är förstås en bekväm taktik. Genom att tillskriva sin meningsmotståndare onda avsikter slipper man att bemöta de argument som skaver.

Men det är en debattstil som gör oss alla dummare. Dessutom är den ofta kontraproduktiv. Att blunda för de problem som har följt i spåren av den stora flyktinginvandringen bara för att de påtalas av "fel" personer är knappast någon vinnande strategi för den som vill se öppna gränser.

Mattias Svensson undviker sådana slag under bältet - även om Sanandaji tidigare själv har lämnat blottor. Svensson väljer "the high road" och visar därmed vägen mot en smartare debatt. Och plötsligt får jag Jack Nicholsons klassiska kärleksförklaring i "Livet från den ljusa sidan" i huvudet:

"You make me wanna be a better man".


 Läs också:

Flyktingdebatten domineras inte längre av myter och fritt önsketänkande. 


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.