Nu vill högerpopulister som Geert Wilders framstå som gayrörelsens bästa vänner. Det hade inte varit möjligt utan de som relativiserar homofobin inom islamismen, skriver Patrik Kronqvist.
Nu vill högerpopulister som Geert Wilders framstå som gayrörelsens bästa vänner. Det hade inte varit möjligt utan de som relativiserar homofobin inom islamismen, skriver Patrik Kronqvist.
Patrik Kronqvist

Att förneka homohatet gynnar extremisterna

Publicerad

Nu vill högerpopulister som Geert Wilders framstå som gayrörelsens bästa vänner. Det hade inte varit möjligt utan de som relativiserar homofobin inom islamismen.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Geert Wilders får oväntat stöd" löd en rubrik på Svenska Dagbladets förstasida på tisdagen. Artikeln handlade om hur högerpopulisten och islamkritikern Wilders backas upp av hbtq-aktivister inför parlamentsvalet i Nederländerna i dag.

På ett plan kan det förstås ses som oväntat att homosexuella aktivister väljer att hålla högerpopulistiska och rent främlingsfientliga grupper i handen. Detta är ju politiska krafter som tidigare högljutt har motarbetat kraven på rättigheter för homosexuella.

Samtidigt är det inte ett dugg förvånande att högerpopulistiska grupper försöker utnyttja de värderingskonfliker som kan uppstå vid invandring. Det är heller ingenting nytt. Redan politikern Pim Fortuyn, som mördades i Hilversum 2002, använde sin egen homosexualitet som ett bräckjärn i kampen för mindre invandring till Nederländerna.

Homonationalism har medvind

Denna så kallade homonationalism har vuxit över hela västvärlden de senaste åren. Islamfientliga English Defense League har startat en hbt-avdelning, alt right-stjärnan Milo Yiannopoulos har turnerat USA runt med sin "Dangerous faggot tour" och Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson har anordnat en alternativ pridedemonstration på Järva-fältet.

Syftet är oftast att utmåla invandring – speciellt från muslimska länder – som oförenlig med västerländska liberala värden, som rättigheter för homosexuella.

Det är förstås en världsbild som måste bemötas. Men i sin iver att motarbeta främlingsfientlighet tycks många aktivister vilja skyla över alla kulturkrockar. Det räcker med en snabb titt på värderingsmätningar som World Values Survey för att se att attityden till homosexualitet i de länder varifrån invandringen varit hög de senaste åren är väsenskilda från den i Sverige.

Efter Åke Greens predikan om homosexuella som "en cancersvulst på samhället" 2003 gick det alldeles utmärkt att enbart diskutera homofobin inom pingströrelsen. Få kände något större behov av att relativisera frikyrkopastorns hat genom att påpeka att de faktiskt såg ganska illa ut även inom idrottsrörelsen. Men när det i stället handlar om värderingskonflikter gentemot utländska kulturer och religioner väljer många aktivister att relativisera.

När en föreläsare vittnade om homofobi på skolor med en hög andel elever med utländsk bakgrund, och när Expressen gjorde reportage om HBTQ-hat i utanförskapsområden, var företrädare för Rädda Barnen och RFSL snabbt ute och påpekade att det faktiskt finns problem i hela samhället.

Förnekar homofobi

Och när frilansjournalisten Anna-Maria Sörberg, som har skrivit en reportagebok om homonationalism, nyligen fick frågan i Studio Ett om det inte finns ett verkligt hot från radikal islamism mot gayrörelsen, svarade hon häpnadsväckande nog nej. Som om alla avslöjanden om homofoba föreläsare på bidragsförsörjda muslimska föreningar runtom i Sverige aldrig hade ägt rum.

Det är förstås ett enormt hyckleri att grupper som alldeles nyligen ägnade sig åt att knacka bög nu försöker framställa sig som gayrörelsens bästa vänner. Men när man hör hur homofobin inom islamismen förnekas blir det mindre förvånande att de grupperna faktiskt har framgång.

 

Rättelse: I en tidigare version av den här texten påstods felaktigt att Pim Fortuyn mördades i Rotterdam.

 

Läs också:

Relativisera inte hatet mot muslimska bögar

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag