Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Ardalan Shekarabi kan inte ducka ansvaret för IS-bidragen

Miljonbelopp gick till IS-terrorister, visar GT:s granskning.
”Ofattbart provocerande”, kallar Ardalan Shekarabi uppgifterna om bidragsrullningen till IS-jihadisterna. Det är minst lika provocerande att regeringen så länge har struntat i att åtgärda problemet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Minst 45 personer som har anslutit sig till Islamiska Staten har kunnat leva på svenska bidrag under sin tid i Syrien, visar Expressen.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har länge varit fullt medveten om att svenska IS-terrorister kan leva på bidrag. Det är skamlöst att Ardalan Shekarabi nu spelar förvånad.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Minst 45 personer som har anslutit sig till Islamiska Staten har kunnat leva på svenska bidrag under sin tid i Syrien, visar GT-reportern Daniel Olsson i en stor granskning.

I flera fall har Säpo haft information om att svenskar har rest utan att informationen har förts vidare till utbetalande myndigheter. En Norrköpingsfamilj fick exempelvis sina bidrag indragna först fyra år efter att de lämnat Sverige.

Folkfördrivningar, halshuggningar och sexlaveri – skattebetalarna har alltså via barnbidrag, studiemedel och föräldrapenning finansierat vår tids kanske allra mest grova människorättsbrott.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, reagerade starkt på avslöjandet på torsdagen.

”Det här är mer än systemkritiskt, det är på riktigt ett hot mot vårt samhälle”, säger han till Expressen.

Det är en korrekt analys. Frågan är bara varför Shekarabi låter så förvånad – och varför han inte har gjort något åt problemen tidigare. Att svenska IS-terrorister försörjer sig via det svenska bidragssystemet har ju varit känt i många år.

Redan 2016 kunde Daniel Olsson avslöja att Sveriges förmodligen mest kända IS-jihadist – Michael Skråmo – under åtta månader mottog både barn- och bostadsbidrag i Syrien.

Året därpå skrev tre forskare vid Försvarshögskolan att IS-jihadister, i syfte att kunna få bidrag, använder mellanhänder för att ge sken av att de vistas i Sverige. I rapporten, som sammanställdes på uppdrag av Finansinspektionen, uppmanade Magnus Normark, Magnus Ranstorp och Filip Ahlin myndigheterna att dela information så att utbetalningarna kan stoppas.

Ardalan Shekarabi har prioriterat familjeveckan framför att minska risken att bidrag går till terrorister.

Det vore orättvist att hävda att regeringen inte har gjort något alls. För ett par år sedan ändrade man exempelvis CSN:s rutiner för att försvåra fusk med studiebidrag – något som länge var utbrett bland svenska IS-terrorister.

Men samtidigt larmar myndigheter om att digitalisering och fokus på kundservice faktiskt har gjort det lättare att fuska med bidrag och genomföra bedrägerier mot välfärdssystemen. 

För att komma åt problemen vill Ardalan Shekarabi nu låta Försäkringskassan få möjlighet att på egen hand utreda misstänkta bidragsbrott. 

– Vi kommer på departementet intensifiera arbetet med att ge Försäkringskassan brottsutredande befogenhet, säger han till Expressen.

Det är ett billigt löfte. För det går knappast att hantera frågan långsammare än vad regeringen har gjort hittills. Redan 2017 föreslog utredaren Lars-Erik Lövdén att myndigheten ska få just den makten. Men det förslaget har alltså samlat damm på regeringskansliet i närmare fyra år.

Ansvaret för det är delat – fram till oktober ifjol var det Annika Strandhäll som var socialförsäkringsminister. Men det är ändå talande att Shekarabi under sina 14 månader som ansvarig minister har prioriterat sådant som införandet av familjeveckan och kampen mot spelreklam framför att minska risken att bidrag går till terrorister.

”Ofattbart provocerande”, kallar Ardalan Shekarabi bidragsrullningen till IS-jihadisterna.

Det är minst lika upprörande att regeringen så länge har struntat i att åtgärda problemet.


Se också:

GT:s Daniel Olsson om att IS-terrorister krigade med föräldrapenning från Sverige.