Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Är klanbråk också Sveriges fel, MP?

Två klaner drabbades samman utanför sjukhuset i Lund på måndagen.
Foto: Läsarbild
Märta Stenevi valdes till nytt MP-språkrör i januari. Här med kollegan Per Bolund.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Märta Stenevi skyller alla integrationsproblem på Sverige och vill se en återgång till flyktingmottagandet hösten 2015. Det är en extrem position.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Måndagens scener i Lund var surrealistiska. Utanför akuten drabbade ett 60-tal personer samman i våldsamma slagsmål; en man stampades i huvudet bara någon meter från uniformerad polis.  

Att kalla de blodiga klanuppgörelserna för ett ”integrationsproblem” är något av ett understatement, men det är likafullt sant.

Bättre rustad polis, liksom större kunskap om klankultur, hade möjligen kunnat mildra problemen en aning. Men det vore absurt att lägga skulden för sammandrabbningarna på det offentliga Sverige. De främsta orsakerna till att vi numera ser klaner göra upp i svenska städer är inte trångboddhet, arbetslöshet eller skattesänkningar, utan invandring från länder där sådana patriarkala strukturer är levande. 

Så tycks dock inte Märta Stenevi resonera. Samma dag som upploppen i Lund ägde rum publicerade Svenska Dagbladet en lång intervju med MP-språkröret. Där slår hon bland annat fast att det inte är ”asylsökande som skapar integrationsproblem – det är svensk politik”. 

Klanbråk på öppen gata skulle på något sätt alltså bero på brister i det svenska mottagandet. Hon avfärdade samtidigt all koppling mellan nivån på asylmottagandet och omfattningen av integrationsproblemen.

I intervjun kritiserar Märta Stenevi öppet statsminister Stefan Löfven för regeringens migrationspolitik. Men mellan raderna underkänner hon även Miljöpartiets agerande under flyktingvågen 2015.

Det borde inte anses finare att vara klanförnekare än klimatförnekare.

I november det året gick ju partiet till slut med på att införa tillfälliga uppehållstillstånd, försörjningskrav och ID-kontroller. I efterhand har flera miljöpartister försökt sätta bilden av att man endast gjorde det för att förhindra S från att driva igenom ännu tuffare beslut.  

Men på den famösa presskonferensen var det dåvarande MP-språkröret Åsa Romson tydlig med att hon insåg att socialtjänsten, skolan och traumavården knäade under sitt uppdrag, att Sverige inte klarade mer.

”Vi måste se hur verkligheten ser ut,” sa hon.

Dagens MP-ledning verkar inte alls bekymrad över det. Sverige skulle efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan kunna ta emot lika många flyktingar som hösten 2015, hävdar Märta Stenevi i SvD.

Jag blir verkligen inte klok på Miljöpartiet. I klimatpolitiken har jag visserligen mina reservationer – inte minst vad gäller MP:s motstånd mot kärnkraft. Men i grunden är miljöpartisterna väl pålästa, de erkänner målkonflikter och anpassar sina förslag efter forskningsläget.

Integration är förstås också en komplex fråga. Visst är det problematiskt att politikerna inte har mjukat upp de stela jobb- och bostadsmarknaderna eller reformerat bidragssystemen. Men Sveriges svårigheter beror också på att vi har haft en omfattande invandring av personer med låg utbildningsnivå till en kunskapsekonomi. Vad ska Arbetsförmedlingen göra? Trolla?

När Märta Stenevi uttalar sig om migrationsfrågan saknas dock sådana nyanser. Då är det bara Sveriges förmåga som brister – inget annat. Tilltron till vad välfärdsstaten skulle kunna åstadkomma är närmast religiös.

Det är lika oseriöst som om MP bara skulle lita till tekniska lösningar – speglar i rymden, svaveldioxid i stratosfären, koldioxidinlagring – för att få bukt med klimatförändringarna.

För att hårdra det: Det borde inte anses finare att vara klanförnekare än klimatförnekare.

Storbråken i Lund: Detta har häntVisa beskrivning