Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Är bojkott av medier okej om moderater gör det?

Christian Sonesson nobbar intervjuer med Sydsvenskan, i stället tänker han kommunicera med väljarna via Facebook, mejl och telefon.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Moderater skriker högt när Stefan Löfven nobbar intervjuer, men är tysta när Staffanstorps starke man bojkottar Sydsvenskan. Vilket parti vill M egentligen vara?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”Löfven kan inte fortsätta ducka för kritiska frågor”. Så löd rubriken på en krönika som ledarsidans chef Anna Dahlberg publicerade här på Valborgsmässoafton.

Där drev hon tesen att det var demokratiskt problematiskt att statsministern ställt upp på få mer prövande intervjuer, likt i Agenda och Ekots lördagsintervju jämfört, med sina företrädare. 

Många tunga moderater delade texten i sociala medier, Johan Forssell – partiets rättspolitiske talesperson – skrev exempelvis:

”Löfvens återkommande ovilja att ta debatter och svara på kritiska frågor, försvårar för ansvarsutkrävande och demokratisk insyn.”

Jag kom att tänka på Forssells tweet när jag läste om hur Staffanstorps starke man, moderaten Christian Sonesson, bestämt sig för att bojkotta Sydsvenskan.

Det började med att han, kommunstyrelsens ordförande, vägrade att uttala sig för tidningens reportrar om de inte kunde lova att artikeln inte skulle läggas bakom betalvägg. 

Efter att kravet på gratistexter väckt frågor om moderatens syn på fri företagsamhet ändrade Sonesson sin argumentation. Nu hette det att Sydsvenskan var en alltför dålig tidning. Det fria ordet är grundläggande, skrev Sonesson, men ”lika grundläggande är att själv få göra egna val vem man inte avser att prata med”.

https://twitter.com/JohanForssell/status/1257188058623025153?s=20

Efter denna mediebojkott var det dock märkligt tyst från ledande moderater. Jag har åtminstone inte lyckats hitta någon företrädare av rang som varit öppet kritisk mot Sonesson.

Man kan förstås argumentera för att det är skillnad på att vara statsminister och kommunstyrelsens ordförande. Men en KSO har egentligen större befogenheter inom sitt område än en statsminister. Dessutom går kritiken mot Löfven blott ut på att han är alltför sparsam med vissa intervjuformat, Christian Sonesson vägrar att överhuvudtaget befatta sig med Skånes ledande tidning.

Det finns både liberala och konservativa argument för att värna granskande medier, även om ledarsidorna är elaka ibland.

Då och då brukar jag kritisera Moderaterna, främst vad gäller miljöpolitiken. Men i grunden är jag ganska svag för Ulf Kristerssons partiledarskap. Det är sympatiskt med en partiledare som till medarbetarnas frustration hellre tar ännu ett långt bakgrundssamtal med en forskare än kastar sig ut i debatten, som har ett genuint engagemang för demokratirörelsen i Hongkong och som kan kombinera krav på en minskad invandring med ett framtidsoptimistiskt försvar av globaliseringen.

Även Ulf Kristersson förstår säkert att den tekniska utvecklingen minskar politikernas behov av medier för att nå ut till väljarna. Han har troligen också noterat att högerpolitiker i andra länder har haft framgång med att underblåsa misstroendet mot medier.

Men jag tror att han tycker att det finns både liberala och konservativa argument för att värna granskande medier, även om ledarsidorna är elaka ibland. Kanske har han rentav tagit del av den forskning som visar att politiker blir sämre på att hushålla med skattepengar i städer där lokaltidningen lagt ner.

En kommunpolitiker som får över 42 procent av rösterna ska förstås ha ett långt koppel. Men det vore uppfriskande om Johan Forssell eller någon annan av de moderater som kritiserade Löfven kunde vara ärliga med att även Christian Sonessons agerande är ett hinder för ansvarsutkrävande och demokratisk insyn.

Om inte annat för att visa vilket parti man vill att Moderaterna ska vara.

 

M borde sluta flörta med hö hö-högern