Patrik Kronqvist

Anklagelserna om rasism är befängda, Åsa Linderborg

Anklagelserna om rasism i Aftonbladet gentemot Per Brinkemos nya bok om klaner är befängda.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Per Brinkemo och Johan Lundberg är redaktörer för nya antologin "Klanen".

Anklagelserna om rasism gentemot Per Brinkemos nya bok om klaner är befängda. 

Aftonbladets kulturchef borde fundera över vilka krafter hennes kultursida gynnar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

År 2014 gav Per Brinkemo ut “Mellan klan och stat - somalier i Sverige”. Det är en riktig liten pärla. I boken kombinerar Brinkemo sina läsefrukter om klansystem med de insikter han fick när han arbetade med integrationsfrågor i Somaliland förening i Malmö.

Varför sökte så få somalier vård för psykiska besvär i Sverige? Det finns inga bra begrepp för psykisk sjukdom på somaliska. Varför kom så få till de workshops som Somalilands förening satte upp lappar om? Den somaliska kulturen är främst muntlig.

Brinkemos grundbudskap är positivt: Med mer kunskap kan integrationen fungera bättre. När personal använde den somaliska poesin för att beskriva ångest vågade fler söka hjälp för krigstrauman. När föreningen spred budskapet om sina föreläsningar verbalt strömmade besökarna till.

Per Brinkemo och "Klanen"

Att gå först - som Per Brinkemo gjorde - kan dock kosta på, speciellt om det handlar om de känsliga integrationsfrågorna. Redan när Brinkemo arbetade för Somaliland förening försökte Martin Aagård på Aftonbladets kultursida karaktärsmörda honom med ett sällsynt ohederligt citatbruk. Och när boken väl kom ut utmålades Brinkemo som någon slags kolonialherre i recensioner och artiklar.

Men Per Brinkemo har vunnit sin tid. Han föreläser nu regelbundet för myndigheter, kommuner och blivande advokater. Närmast på egen hand har han lyckats introducera klanbegreppet i svensk integrationsdebatt.

Därför är det varma mottagandet av hans nya bok - antologin “Klanen”, som han är redaktör för tillsammans med Johan Lundberg - så välförtjänt. När hans första bok kom ut dröjde det två år innan han överhuvudtaget blev intervjuad om den. Nu har medierna stått på rad för att få ta del av hans kunskaper.

På Aftonbladet tycks tiden dock ha stått still. I söndags publicerade kultursidan en recension av boken skriven av Sinziana Ravini.  

Per Brinkemo och Johan Lundberg är redaktörer för nya antologin "Klanen".

Att den är kritisk är inget att säga om, det måste författare kunna acceptera. Värre är att Ravini knappt tycks ha läst texterna, som handlar om allt från klansystemet i Gaza till blodshämnd i Albanien och romani-folket i Sverige.

Den spretiga skara av journalister, författare och akademiker från fyra länder som skriver i antologin avfärdas föraktfullt som “Timbroförfattare”. Om Aftonbladet kultur skulle lyckas programmera en textrobot som kan skriva recensioner är det förmodligen så här tröttsamt det kommer att låta.

Men det som sticker ut är de grundlösa anklagelserna om rasism. Ravini säger sig känna ett “stort obehag” när hon tar sig igenom boken och skriver att “Timbro har gett ut ytterligare en kulturrasistisk bok som kommer tjäna nationalistiska och främlingsfientliga krafter.” 

Aftonbladets kultursida och klaner

En klok redaktion hade bett skribenten att tona ner överorden eller åtminstone bett henne att utveckla kritiken. På Aftonbladets kulturredaktion hejade man på i stället. "Timbro har publicerat ytterligare en rasistisk bok," löd nätrubriken och i papperstidningen blev rubriken “Mumma för extremhögern”.

Nätrubriken är ändrad sedan dess och en missvisande bild har tagits bort, symptomatiskt nog utan någon kommentar från Aftonbladet. Egentligen borde man väl tiga ihjäl eländet.

Men Ravinis recension - och hur den redigerades av Aftonbladet - är närmast en perfekt illustration av integrationsdebatten i Sverige: Inskränkt i stället för nyfiken, illvillig snarare än konstruktiv. 

Det är knappast förvånande att integrationen fungerar så dåligt som den gör i Sverige när en hederlig skribent som arbetar praktiskt med frågan slappt och återkommande anklagas för rasism i Sveriges största tidning.

Kulturchefen Åsa Linderborg borde fundera över vilka krafter hennes egen kultursida gynnar.


Läs också:

Per Brinkemo: Sverige har blundat för klanernas makt

Per Brinkemo: Kasta inte klan efter folk utan belägg