Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Kronqvist

Alla ska bekämpa brott – alla utom S-politiker

Kommunalrådet Frida Trollmyr, S, gick inte till botten med uppgifter om parallell rättskipning i kommunens lokaler.
Foto: PRESSBILD

Skandalen i Malmö borde vara helt förödande för Socialdemokraternas valbudskap om brottsligheten.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det borde ha varit en av sommarens stora skandaler.

Kommunalrådet Frida Trollmyr, S, i Malmö hade fått uppgifter om att stadens egen personal höll parallella rättegångar i kommunens lokaler och använde ett kommunalt råd som verktyg för hedersförtryck.

Men hennes reaktion blev inte att försöka gå till botten med uppgifterna. I stället bekymrade hon sig för sin egen karriär.

”Och vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord,” sa Trollmyr i ett inspelat telefonsamtal som Kvällsposten kunde avslöja i juni.

Visst blev det en interpellation i kommunfullmäktige. Men Kvällspostens avslöjande blev aldrig någon riktigt stor nyhet i andra medier. När politik-Sverige gick på sommarledigt kunde Frida Trollmyr lugnt sitta kvar på sin post.

Lag och ordning är den näst viktigaste frågan för de svenska väljarna. Efter sju år vid makten är det också en av Socialdemokraternas svagaste grenar. Bara 16 procent av väljarna anser att S har den bästa politiken på området, enligt Novus.

Socialdemokraternas strategi är att försöka sammankoppla brottsfrågan med politikområden där man har bättre siffror. När inrikesminister Mikael Damberg debatterar kriminalitet ger han därför gärna samtidigt en känga åt marknadsskolan och privatiseringen av välfärden. 

I Socialdemokraternas Sverige ska alltså alla hugga i mot brott och hedersförtryck, alla utom socialdemokratiska kommunalråd.

Det övergripande budskap som Socialdemokraterna försöker hamra in inför nästa års riksdagsval är alltså att brott och kriminalitet inte bara kan vara en fråga för polisen. På sin hemsida skriver Socialdemokraterna att en framgångsrik brottsbekämpning kräver ”hela samhällets engagemang”. Justitieminister Morgan Johansson, S, har på samma tema sagt att hela samhället måste sända tydliga signaler mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Socialdemokraterna vill till och med lagstifta för att fler aktörer än polisen ska bekämpa brott. Så sent som i juni – dagen innan Kvällspostens avslöjande om Frida Trollmyr – tog Morgan Johansson emot ett utredningsförslag om att alla kommuner ska bli skyldiga att ta ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Det är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. 

I Socialdemokraternas Sverige ska alltså alla hugga i mot brott och hedersförtryck, alla utom just socialdemokratiska kommunalråd. Det parallellsamhälle som Frida Trollmyr blundade för anser S nämligen bara vara en fråga för polisen.

Ordförande för S i Malmö, Joakim Sandell, gav snabbt Frida Trollmyr sitt fulla stöd efter skandalen. 

”Hon sa ju till den romska mannen att han skulle polisanmäla. Det är så man ska agera som förtroendevald för Socialdemokraterna”, sa han till Kvällsposten.  

Sandell stöttade således inte Trollmyr trots att hon ignorerade varningarna – utan just därför. 

 ”Vi bedriver ju inga kommunala rättegångar”, förklarade han, som om det hade varit olämpligt av ansvarigt kommunalråd att gräva vidare i uppgifterna om att stadens personal bjöd in till parallell rättskipning i stadens lokaler.

Jag tvivlar inte en sekund på att partiet kommer att lyckas rädda Frida Trollmyrs politiska karriär. Att återvinna trovärdigheten för Socialdemokraternas talepunkter om brottsligheten kommer att bli en betydligt svårare uppgift.