Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Patrik Kronqvist

Ågren-domen stänker på Löfven – med all rätt

Inrikesminister Anders Ygeman (S) fick avgå efter skandalen i Transportstyrelsen, men adlades till gruppledare i riksdagen. Nu är han statsråd igen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var fel att sparka Maria Ågren, menar Arbetsdomstolen.Foto: REGERINGEN
Skandalen på Transportstyrelsen är en av de värsta informationsläckorna i svensk historia.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetsdomstolen slår fast att det var fel att sparka Maria Ågren som generaldirektör. Det sätter ljuset på Socialdemokraternas ansvar för skandalen i Transportstyrelsen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det saknas inte pikanta detaljer i skandalen kring Transportstyrelsen. Är det till exempel inte märkligt att Anders Ygeman - som tvingades avgå som minister efter affären - nu har ansvaret för IT-säkerhetsfrågor i den nya regeringen? 

På onsdagen bjöd Arbetsdomstolen på ytterligare en dos ironi när man ogiltigförklarade avskedet av Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren.

Det är ju S-regeringar som har byggt upp och försvarat den starka arbetsrätten i Sverige, nu lyckas man inte ens sparka den myndighetschef som bidrog till att identiteten på rikets allra hemligaste agenter kunde röjas.

Men på Rosenbad skrattar man knappast i dag.

Maria Ågren blev syndabock

Strategin för att hantera skandalen har vilat tungt på att måla ut Maria Ågren som den stora skurken, så tungt att regeringen rentav har gjort henne till syndabock två gånger om: Först petade man henne från Transportstyrelsen till elefantkyrkogården på Regeringskansliet. När skandalen rullade vidare avskedade man henne även därifrån. 

Arbetsdomstolen smular dock effektivt sönder spinnet att Maria Ågren skulle vara den stora orsaken till skandalen.

I domen skriver man att Ågren utan förskyllan försattes i en mycket besvärlig situation som nytillträdd generaldirektör.

Arbetsdomstolen menar bland annat att hon inte kan lastas för att tidsplanen för outsourcingen av körkortsregistret var orealistisk och framhåller att hon vidtog säkerhetsåtgärder direkt när hon insåg allvaret i situationen.

Man konstaterar också att det fanns en kultur på myndigheten som gjorde att man inte pratade öppet om säkerhetsfrågor samt att det dröjde innan Ågren fick insikt om det. Domstolen menar vidare att Säkerhetspolisen dröjde flera månader med att reagera och anser att kommunikationen mellan myndighetscheferna borde varit bättre. 

Domen innebär att Maria Ågren får viss upprättelse. Och att Transportstyrelse-skandalen fortsätter att förfölja regeringen. 

Ministrarna landade mjukt efter Transportstyrelsen

Trots viss kritik från Konstitutionsutskottet har de ministrar och politiska tjänstemän som var ansvariga för skandalen alla landat relativt mjukt.

Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman fick den prestigefyllda posten som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen när han tvingades avgå som minister. Nu är han tillbaka som statsråd.

Hans dåvarande statssekreterare Ann Linde hann befordras till EU-minister innan skandalen briserade. Hennes roll i den hindrade inte heller att hon utsågs till utrikeshandelsminister i den nya regeringen. Skvallret talar om att hon rentav är aktuell för att bli ny svensk EU-kommissionär till hösten. 

Dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson tvingades att avgå och hon har inte släppts in i regeringen igen. Men trots hennes ansvar för missförhållandena stod hon på första plats på S-listan i Göteborg till riksdagen i höstens val.

Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson fick gå efter att hon visat sig haft information om affären tidigare än vad hon först uppgav. Socialdemokraterna belönade henne dock med ett avgångsvederlag direkt ur partikassan. 

Sammantaget ger hanteringen intryck av att partiet inte tar så värst allvarligt på en av de värsta säkerhetsläckorna i svensk historia.

När Arbetsdomstolen nu påminner om det ansvaret – och konstaterar att allt inte kan skyllas på en ensam generaldirektör – stänker det desto värre på Stefan Löfven och på bilden av Socialdemokraterna som det pålitliga, statsbärande partiet.

 

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det om uppsägningen av Ågren. Den korrekta termen är avsked.

 

Fotnot: Gäst i veckans Ledarsnack nedan är Rysslandsforskaren Martin Kragh som själv blivit målet för en rysk påverkansoperation.