Metin Sahindal, 50, har dömts till tolv års fängelse för mord. Men utvisas kommer han inte att göra.
Metin Sahindal, 50, har dömts till tolv års fängelse för mord. Men utvisas kommer han inte att göra.
Patrik Kronqvist

Det är helt orimligt att vi inte utvisar fler mördare

Publicerad

Metin Sahindal är bara en av många utländska medborgare som döms för mord men som ändå får stanna i Sverige. Lagen borde ändras snarast.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Under en fisketur i Dalarna i maj tog Metin Sahindal, 50, en sax och högg sin släkting till döds. På onsdagen dömdes han till tolv års fängelse för mordet. Därmed blev han den tredje personen ur samma släkt att dömas för mord i Sverige.

Metin Sahindal kom som arbetskraftsinvandrare till Sverige 2011 och fick permanent uppehållstillstånd så sent som nio månader före mordet. Åklagarens krav på att Sahindal skulle utvisas till Turkiet, där han är medborgare, avslogs dock. Eftersom han har minderåriga barn här, anser Falu tingsrätt att hans koppling till Sverige är allt för stark.

Tingsrätten har säkert stöd för sin dom i lagstiftningen. Det har varit politikernas uttalade syfte att fler kriminella med barn ska få stanna. År 2004 såg dåvarande justitieminister Thomas Bodström till att förstärka principen om barnets bästa i utlänningslagen. Lagändringen tycks ha fått avsedd effekt; andelen som har barn bland de utvisningsdömda har därefter sjunkit.

Inte ens hälften utvisas

Ur ett bredare perspektiv framstår domen dock som orimlig. Visst är det bra att lagen skyddar barn från att skiljas från sina föräldrar på grund av bagatellartade förseelser. Men att beröva en annan människa livet är det grövsta brott man kan begå.

Det är verkligen inget hänsynslöst krav att utländska medborgare ska avhålla sig från att mörda för att få stanna i landet – föräldraskap eller inte. Europadomstolen har dessutom i flera domar slagit fast att det inte innebär en kränkning av familjelivet att utvisa kriminella som dömts för allvarliga brott.

Men Sverige resonerar alltså annorlunda. 

I fallet Metin Sahindal handlar det i praktiken inte heller om att skydda minderåriga barn från att skiljas från sin pappa. Den långa fängelsedomen gör att han oavsett kommer att sitta på svensk anstalt under hela deras uppväxt. Den dag utvisning tidigast kan bli aktuell kommer alla barnen att vara över 18 år.  Att i vuxen ålder ha en förälder boende i ett annat europeiskt land torde vara relativt vanligt. Men tingsrätten anser ändå att ett utvisningsbeslut skulle påverka barnen allt för negativt.

Risken är uppenbar att ännu färre kommer att utvisas framöver. Regeringens planer på att göra barnkonventionen till lag kommer gissningsvis inte att göra det lättare att utvisa dömda mördare.

I debatten brukar det sägas att det blivit allt mer av "hårda tag" i rättspolitiken. Det är inget som märks när det gäller utvisningar av brottslingar. Fallet Metin Sahindal sticker inte ut på något sätt. Närmare sex av tio utländska mördare som var folkbokförda i Sverige när brottet begicks dömdes inte till utvisning, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet.

Risken är uppenbar att ännu färre kommer att utvisas framöver. Regeringens planer på att göra barnkonventionen till lag kommer gissningsvis inte att göra det lättare att utvisa dömda mördare.

Den mördade mannens fru uppgav under tingsrättsförhandlingen att hon är så rädd för Metin Sahindals släktingar att hon inte vågade närvara vid sin mans begravning i Turkiet. Men medan Metin Sahindal kan se fram emot att släppas ur fängelset år 2025, måste hon och hennes barn förbereda sig för att återvända till Turkiet redan nästa år. Till skillnad från sin mans mördare har hon nämligen bara tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson brukar tala om vikten av att domar skickar tydliga signaler. Frågan är vilken signal den här domen sänder ut.

 

Läs också:

När flyktingar ställs mot medelklassen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag