Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pascalidous hatare kan inte få vinna

Journalisten och debattören Alexandra Pascalidou slutar sitt jobb som programledare för Ring P1.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är ett radioprogram som inte alltid lämpar sig för känsliga själar, men Pascalidou har med sin bakgrund och sina åsikter tydligen lockat fram de allra grövsta rasistiska rösterna. De har ringt programmet och de har skickat mejl.

Nu orkar Alexandra Pascalidou inte mer, skriver hon på sin blogg.

Ur ett demokratiskt och samhälleligt perspektiv är det ett fruktansvärt nederlag att människor i Sverige känner sig tvingade att lämna sina roller i offentligheten på grund av hat och hot.

Offentliga personer kan dra på sig hat av många skäl: för vad hen skriver, säger eller tycker. Att bli angripen för att man är den man är, exempelvis för sin etnicitet eller hudfärg, är särskilt allvarligt.

Hittills har polisen inte varit lyckosam med att komma åt näthatare, för att uttrycka det milt. Men den nya rikspolischefen, Dan Eliasson, har aviserat att det ska bli ändring på detta. Polisen ska koncentrera sig på att skydda det öppna demokratiska samhället, skriver Eliasson i Dagens Nyheter. Bland annat planeras ett nationellt IT-brottscentrum med samlade resurser och kompetens för att möta brottsligheten på nätet.

Det är en riktig och viktig prioritering. Om rättsväsendet skulle lyckas fälla ett antal personer för näthot skulle exempel statueras. Det skulle visa både att polisen kan hitta missdådarna och att samhället fördömer sådant beteende.

Men inga mått av utredningsresurser skulle kunna hålla nätet rent från hat. Dessutom går det förstås att tillfoga skada utan att bryta mot lagen - lågfrekvent skada, men det kan bli droppen som urholkar stenen.

Någon magisk lösning finns dessvärre inte i dag. Men vi måste göra vad vi kan. Det borde också gå att ta fram tekniska lösningar, exempelvis bättre spamfunktioner som gör att vidrigheter inte når fram till adressaten. Arbetsgivare måste bygga upp stödfunktioner så att drabbade medarbetare kan få hjälp med hotvärdering och med att bara få prata, ventilera.

Men det finns förstås små arbetsgivare och det finns de som frilansar - som Pascalidou. De är särskilt utsatta.

Förebyggande arbete är förstås viktigt. Samhället får inte vänja sig utan nöta, nöta, nöta in att näthot och -hat är ynkligt och föraktligt och att det är riktiga människor av kött och blod man ger sig på. Särskilt viktigt är det att inpränta hos barn. Det är ju inte bara vuxna som råkar ut för grymheter. Barn och unga mobbas och trakasseras på nätet och i mobilen. När sådant händer måste unga läras att de genast ska berätta, så att vuxenvärlden kan rycka in.

I någon mån är offentliga människor dessvärre tvungna lära sig att leva med en del hemskheter i mejlkorgen. Det går inte att komma ifrån. Att helt enkelt bestämma sig för att strunta i idioterna, att inte reagera som de vill att man ska, är en motståndshandling det också.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.